Flera tillslag i polisregion Nord

Polisen i polisregion Nord har gjort ett flertal tillslag mot köpare och säljare av narkotika på marknadsplatsen Flugsvamp 2.0. Tillslagen är en del av operation Inkognito 2.

Den 12 februari väcktes åtal mot fem personer misstänkta för bland annat grovt narkotikabrott och penningtvättbrott på den nu nedstängda marknadsplatsen Flugsvamp 2.0. Marknadsplatsen fanns på den krypterade delen av internet, darknet. 

I samband med att åtalet väcktes genomförde polisen ett flertal tillslag mot köpare och säljare på marknadsplatsen. Ett 10-tal av tillslagen gjordes på adresser i polisregion Nord. 

– Det handlar om totalt 14 personer. De misstänks för grovt penningtvättsbrott alternativt narkotikabrott, säger Lars Andersson, regional insatsledare för Inkognito 2 och chef för polisregion Nords it-brottscentrum.

Omfattande utredning

I utredningen, som pågått under drygt två år, har polisen lyckats identifiera ett större antal av de 600 säljarna och 17 000 köparna av narkotika och illegala läkemedel. Det är utifrån den informationen som den nya operationen inletts.

– Idag finns verktyg och metoder för att identifiera personer som begår brott på darknet. Du kan inte vara anonym, säger Lars Andersson.

Fortsatt arbete

Polisen går nu vidare med fortsatta utredningsåtgärder, analyser av beslag och underrättelsearbete. Det finns goda förhoppningar om att kunna identifiera fler misstänkta köpare och säljare. 

– Svensk polis gör stora satsningar för att försvåra och beivra den här typen av brott som sker på internet. Vi har ett regionalt it-brottscentrum som nu är i drift och som fortsätter att utvecklas, säger Lars Andersson.


Lars Andersson finns tillgänglig för mediefrågor mellan klockan 10-11 och 13-15 under måndagen. Han nås på 010-568 02 80.