Fyrtioen gripna efter insats mot sexköpare i Stockholm

Under en vecka i februari genomfördes en riktad insats mot sexköpare på Södermalm. Syftet var att kartlägga problematiken och resultatet blev betydligt fler gripna än förväntat - fyrtioen män.

Två unga  kvinnliga poliser på Södermalmspolisen fick i uppdrag att sätta ihop ett team för att under en vecka genomföra kartläggningen. De trodde att de i bästa fall skulle rapportera 25 personer för försök av köp eller köp av sexuella tjänster under insatsen - resultatet blev 41 personer.

- Vi hade kunnat gripa ännu fler för vid några tillfällen var det nästan en kö av köpare. En man passerade oss när vi höll ett förhör med en misstänkt i trapphuset. Han gick förbi och ringde på en dörr för att köpa sex utan att reagera på att vi stod där. Han greps för försök av köp, berättar en av de poliser som initierat insatsen.  

Insatsen fokuserade på tre adresser där polisen misstänkte att prostitution pågick och resultatet indikerar på att det finns ett stort mörkertal av sexköpare. Av de 41 gripna har 36 fått strafföreläggande enligt Snabbare lagföring på totalt drygt 430 000 kronor. Fem ärenden är fortfarande pågående utredningar.

Lägenheterna där sexköpen genomförts visade sig ofta vara uthyrda genom onlinemarketplatset, till exempel Airbnb, något som uthyraren inte känt till.

De prostituerade begår inget brott och riskerar därmed ingenting genom att agera vittnen.

 

Snabbare lagföring

Snabbare lagföring är ett regeringsuppdrag i syfte att korta handläggningstiderna genom hela rättskedjan för enkla brott.

Målet är att minska tiden från brott till straff från 22 veckor i snitt till mellan 2-6 veckor. Polisområde Stockholm nord har arbetat med Snabbare lagföring sedan januari 2018 och har nu i år 2020 påbörjat i hela region Stockholm.

Läs mer.

Ansvar för brott mot sexköp

Uppdraget att förhindra, försvåra och stoppa köp av sexuella tjänster är sedan hösten 2019 ett lokalpolisområdesansvar och liknande insatser mot sexköp kommer att genomföras kontinuerligt av polisområde Stockholm city i region Stockholm.

Stöd och hjälp

För att komma ur sitt missbruk har hälften av de gripna männen tackat ja till hjälp och flera av de prostituerade kvinnorna har fått hjälp via olika organisationer.