Kvinna i Järfälla lurad av man som utgav sig vara polis

En äldre kvinna i Järfälla blev på onsdagskvällen den 5 februari utsatt för försök till bedrägeri. Polisen går nu ut med en signalementsbeskrivning på den misstänkte gärningsmannen.

Det var vid 20-tiden på onsdagen den 5 februari som kvinnan i Jakobsberg blev uppringd av en man som uppgav sig för att vara polis. Mannen hävdade att att någon hade tagit ut pengar i kvinnans namn och den misstänkte ville att de skulle träffas för att ta upp en anmälan. På platsen legitimerade sig mannen som polis och uppgav att han behövde ta kvinnans mobil och bankkort i beslag i syfte att reda ut vad som hänt. Därefter lämnade den misstänkte platsen. Kvinnan kontaktade då polis.

- Det här är ynkliga människor som begår brott mot svaga människor, säger Patrik Lillqvist, chef på polisens bedrägerisektion i Stockholm, och fortsätter:

- Polisen arbetar aldrig på det här sättet att vi på eget bevåg ringer upp, kommer ut och tar beslag i ärenden av den här sorten. När vi tar kontakt är det tydligt att det är polisen och man kan alltid kontrollera den som ringt upp via vår växel. Det är viktigt av att vara kritisk mot okända besökare. Kommer någon okänd, oavsett vem, ut och plötsligt ska ha med sig dina bankkort, din mobil eller andra värdesaker så kan man utgå från att det är en brottsling.

Gärningsmannens signalement

Mannen som utgav sig för att vara polis är misstänkt för försök till bedrägeri och föregivande av allmän ställning är inte gripen. Signalementet på mannen är: lång, sandfärgat hår, normal kroppsbyggnad, cirka 40 år, talar utan brytning, blå jacka och blå byxor. 

Vid osäkerhet: kontrollera legitimation eller ring tillbaka

Om du får besök från någon som utger sig för att komma från ett företag, hemtjänsten eller liknande är det viktigt att du kontrollerar deras legitimation innan du släpper in personen. Det ska vara en legitimation som är utställd på aktuellt företag och där namn och foto finns med. För att vara helt säker kan du själv ringa det företag eller liknande som personen uppger att man kommer ifrån.

Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.

Tipsa polisen

Den som har gjort iakttagelser eller har information att lämna kan:

Ringa 114 14 eller lämna information via polisens kontaktformulär.


Ring alltid 112 vid akuta ärenden. Det kan till exempel handla om att du ser någon som håller på att begå ett rån eller ett inbrott.