Ljög om sin ålder – dömd för grova rån i tunnelbanan

En person misstänkt för flera personrån i Stockholm uppgav att han var 14 år, men fick åldern uppskriven med tre år. Polisens utredning visade att han använt sju identiteter. Nyligen dömdes mannen till fängelse och utvisning.

Mannen greps i februari förra året efter att ha rånat en flicka på sin mobil i centrala Stockholm. Ett vittne följde efter mannen och ringde polisen. Mannen var asylsökande och på hans papper stod det att han var 14 år.

Polisen hade fått anmälningar om liknande rån och fickstölder och fler ärenden knöts till utredningen, från början uppåt 30 stycken. De flesta brotten hade skett nattetid på tunnelbanestationer som T-centralen, Slussen och Medborgarplatsen. Ärendet utreddes hos polisens ungdomsgrupp i Sollentuna där mannen tidigare varit skriven.

Genom tunnelbanans övervakningskameror fick utredarna fram bilder på när den misstänkta rånade sina offer. Ett tillvägagångssätt var att mannen distraherade offren med danssteg så att de tittade ned, sedan ryckte han av dem deras halskedjor.

Avgörande för utredningen var att fastställa mannens identitet och ålder, för att se om han var straffmyndig. Arbetet skedde i samverkan med bland andra socialtjänsten, Migrationsverket, gränspolisen och polisens internationella enhet. Slagningar mot Interpol visade att mannen dömts för liknande brott i Frankrike och Tyskland och använt fem olika identiteter i kontakt med europeiska myndigheter, plus två i Sverige.

Efter kroppsbesiktning med röntgen av lårben och tänder slog rättsläkaren fast att mannen var minst tre år äldre än han uppgav. I slutet av december dömdes mannen i Attunda tingsrätt för fem rån och fyra grova stölder. Straffet blev ett års fängelse och utvisning i tio år.