Några råd inför din passansökan

Några råd inför din passansökan

Ansökan om pass eller nationellt id-kort kan du göra på 12 platser i Dalarna, Värmland och Örebro län. Alla platser har tidsbokning. I vanliga fall får du en tid inom två veckor, men vissa tider på året kan det vara längre tider.

Sedan 2018-19 så måste du boka tid via polisen.se eller på plats vid passexpeditionen när du ska ansöka om pass. De tider som syns på polisen.se är de befintliga lediga tiderna. I normala fall tar det cirka fem arbetsdagar från ansökningstillfället till att du får ditt pass eller nationellt id-kort.

Några råd

  • Var ute i god tid för att skaffa ett nytt pass.

  • Vissa tider på året är det många som ansöker om pass. Högst belastning är det mellan mars och augusti. Då kan det vara svårt att få tid för ansökan i närtid.

  • Du som inte behöver något nytt pass just nu ber vi er att vänta till hösten med att förnya sitt. Om du har möjlighet så är det lättast att boka tid under perioden september till december.

  • Det går att ansöka om pass och nationellt id-kort på vilken passexpedition som helst i hela landet, oberoende var du är bosatt. Lediga bokningstider hittar du på polisen.se

Om du behöver pass mycket nära din resa (tidigast 72 timmar) finns möjligheten att ansöka om provisoriskt pass, som gäller för den aktuella resan. Provisoriska pass utfärdas endast på ett fåtal platser i Sverige bl.a. på passexpeditionen i Karlstad i polisregion Bergslagen.

Du kan hämta ditt pass på fler ställen än på passexpeditionen där du gjorde din ansökan. Du får mer information av din passhandläggare vid ansökningstillfället.

Här kan du ansöka om pass i region Bergslagen

Dalarna: Avesta, Borlänge, Mora och Ludvika.
Värmland: Arvika, Karlstad, Kristinehamn och Torsby.
Örebro län: Hallsberg, Karlskoga, Lindesberg och Örebro.

Tidsbokning för pass och nationellt id-kort

Pass och nationellt id-kort