Nya hundbilar på rull i polisregion Nord

Bild på hundförare och den nya bilen

Hundförarna Jan Grankvist och Anja Larsson med hundarna Dunder och Hassa är mycket nöjda med den nya specialanpassade hundbilen som rullar i lokalpolisområde Piteå Älvdal med omnejd sedan någon vecka tillbaka. Bild: Elin Akklavik

Nu är de första av polisens nya hundbilar i drift i polisregion Nord. Totalt handlar det om ett 30-tal fordon som ska bytas ut i regionen.

I polisregion Nord finns de första nya hundbilarna i Örnsköldsvik och Piteå. Jan Grankvist är hundförare i Piteå och är en av dem som testat det nya fordonet. Han provkörde bilen för första gången för någon vecka sedan. 

Jag är väldigt, väldigt nöjd, Vi hade väldigt gamla bilar förr så det här är verkligen ett stort fall framåt både för oss och för hundarna. Det är en bra bil för våra behov. Den överträffade verkligen mina förväntningar, säger hundföraren Jan Grankvist. 

I hela landet handlar det om cirka 300 nya hundfordon. Anledningen till bytet av fordon är för att rymma större burar som uppfyller Jordbruksverkets krav. 

Vi gör det för att djuren ska ha det så bra som möjligt. De nya bilarna rymmer två burar. De har också baksäte och anpassade förvaringsutrymmen, säger Andreas Tengqvist, processledare i region Nord.

Bättre arbetsmiljö

De nya bilarna har också en helt annan teknik än de gamla hade. Från förarsätet kan hundföraren se hunden via kamera samt reglera temperatur och luftfuktighet. 

Det kommer även några bilar för specialsökshundar. I dem finns bland annat utrustning för att spola av hunden om den exempelvis sökt i brandrester, säger Andreas Tengqvist. 

De nya hundbilarna levereras allteftersom utifrån ett schema som baseras på olika kriterier, såsom ålder på fordonen och mått på hundburen i dem. Från 2023 ska alla polisens hundfordon uppfylla Jordbruksverkets krav. 

Hur trivdes hunden? 

Den är riktigt fin för hundarna. Vi ser hunden under färd med hjälp av en kamera som finns i buren och kan då tillexempel se så att den ligger ner under färd. På displayen kan vi också se vad det är för temperatur och luftfuktighet i buren. De kommer att må gott där, säger hundföraren Jan Grankvist.