Rimfrost har bra effekt

Frihetsberövade och beslag av vapen och sprängämnen är resultatet fyra månader in i Rimfrost i polisregion Bergslagen.

Som berättades på pressträffen den 5 februari så innebär Rimfrost för polisregion Bergslagens del att bland annat arbeta fokuserat mot individer som polisen bedömer ha kapacitet och avsikt att i kriminella uppgörelser begå brott med sprängämnen eller skjutvapen. Ett arbete som ger resultat.

– Så här långt in i operationen bedömer vi att Rimfrost haft bra effekt på problembilden. Vi har på kort sikt reducerat flera kriminella aktörers förmåga att begå den här typen av grova våldsbrott. De långsiktiga och mer bestående positiva effekterna kan bara uppnås om vi alla tillsammans i samhället hjälps åt att förebygga och bekämpa den allvarliga brottsligheten, säger Håkan Karlsson, regional kommenderingschef i Rimfrost.

Frihetsberövanden
Av de män som greps och senare häktades i samband med att bomben anträffades på norr i Örebro så är en av dem en Rimfrostaktör. Männen omhäktades under fredagen och utredningsarbetet fortsätter.

Att arbeta tillsammans med andra myndigheter, exempelvis Kronofogden och Skatteverket är också framgångsrikt. Under onsdagen greps en Rimfrostaktör misstänkt för grovt vapenbrott vid en myndighetsgemensam insats i Örebro. Mannen häktades på fredagen.

Utöver dessa finns ytterligare individer frihetsberövade för grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott och flera där olika utredningar pågår.

– Arbetsmetoden som vi använder är framgångsrik och även när Rimfrost avslutas kommer arbetssättet vara en del i den ordinarie verksamheten, avslutar Håkan Karlsson.