Säkra skoterturer för hela familjen

Det är sportlovstider och för många familjer väntar lediga dagar med olika vinteraktiviteter. Här är polisens råd för säkrare snöskoterturer.

Under sportlovet är det många som passar på att njuta av snön på skidor eller skoter. Men för att få köra snöskoter krävs att du är 16 år och har förarbevis, om du inte tog körkort eller traktorkort före den 1 januari 2000.

– Om din ungdom har åldern inne och behörighet, ta reda på var de ska och prata också om hur de kör. Dagens skotrar är väldigt motorstarka och det kräver sin förare att på ett säkert sätt framföra skotern, säger Jonas Olsson, trafikpolis.

 

Godkänd hjälm

Under vinterssäsongen gör polisen flera kontroller av skotertrafiken där behörighet och nykterhet kontrolleras. Polisen kontrollerar även att skotern är påställd, har lagstadgad och väl synlig registreringsskylt, och att de som färdas på skotern har hjälm.

– Se till att du har en godkänd hjälm utifrån de föreskrifter som finns. Barn under sju år kan använda annan lämplig hjälm, säger Jonas Olsson.

Barn på skotern

Viktigt att tänka på är också att ett barn inte bör sitta framför föraren på skotern, då föraren pressas framåt i samband med en krock. Risken är också att föraren har svårare att komma åt och manövrera skotern med ett barn framför sig.

 

– Kör man in i något, som en sten eller stubbe, så sitter barnet illa till. Barn som är för små för att sitta bakom föraren ska istället sitta i en pulka tillsammas med en annan vuxen, säger Jonas Olsson.Här är fler tips för säkrare turer:

  • Ta reda på var du kan och får köra. Kontrollera gärna isläget med ortsbefolkningen.
  • Gör en färdplan och meddela andra var du ska.
  • Rätt utrustning – hjälm, varma kläder och skor. Ta även med spade, samt karta om kompass om du kör utanför lederna.
  • Håll koll på lavinprognosen och vädret – i fjällvärlden kan det snabbt förändras.
  • Kör alltid nykter!