Topsning av blottare i Rågsved gav träff på våldtäktsförsök i Södertälje

En 27-årig man är häktad och misstänkt för ofredande i fyra fall och ett försök till våldtäkt som ägde rum 2017. Topsningen av mannen efter ofredandena ledde till att polisen kunde öppna våldtäktsfallet.

I december 2019 anmälde fyra unga kvinnor i Rågsved att de blivit utsatta för en man som vid två tillfällen blottat sig i en trappuppgång samt i fönstret till den gemensamma tvättstugan.

En av kvinnorna hade också upptäckt mänskligt sekret på sitt brevinkast. En annan kände igen blottaren från sin portuppgång där han delade lägenhet med flera andra män.

Träff i spårregistret

Polisen topsade samtliga män i lägenheten och provresultaten från nationellt forensisk centrum, NFC visade att en av männens dna-profil överensstämde med sekretet på brevinkastet. Det blev också en träff i NFC:s spårregister med dna-profiler från brottsplatser.

Spåret som kom från ett våldtäktsförsök i en skogsdunge i Södertälje 2017 hade polisen säkrat på den utsatta kvinnans klädesplagg. Ärendet blev senare nedlagt när det inte fanns någon gärningsperson att binda till brottet.

– Det känns bra vi har kunnat öppna ärendet igen och förhoppningsvis kan även det femte brottsoffret i Södertälje känna en form av upprättelse. Kvinnornas polisanmälningar och topsning har varit avgörande för vårt utredningsresultat, säger utredare Marielle Larsson i lokalpolisområde Farsta.

Polisen ser ingen koppling till de uppmärksammade våldtäkter och våldtäktsförsök som skedde i Rågsved våren och sommaren 2019.