Aktiva bedragare utger sig för att vara poliser

Polisen i region Syd ser just nu en ökning av bedrägerier där förövarna ringer upp äldre personer och utger sig vara från polisen. – Det är viktigt att förklara att vi inte arbetar på det sättet, säger biträdande regionpolischef Jarl Holmström.

Under perioden 21 december till den 6 januari har det anmälts 10 fullbordade och 60 försök till så kallade åldringsbrott, där personer ringer upp brottsoffren och säger att man är från polisen. Bedragarna säger att man i samband med en utredning behöver tillgång till de äldres bankkort (med pinkod) och värdesaker. En stund senare kommer en eller två personer för att hämta sakerna som man då vill att den äldre ska ha samlat ihop.

– Det drabbar äldre människor som blir av med både ägodelar och besparingar men de blir också berövade sin trygghet och blir därför särskilt drabbade, säger biträdande regionpolischef Jarl Holmström och fortsätter:

– Det är viktigt att förklara att vi inte arbetar på det sättet och finns det minsta tvivel om att det rör sig om riktiga poliser ska man ringa polisen och kontrollera.

Orsaken till varför bedragarna säger sig ringa varierar men det kan bland annat vara att det skett ett inbrott hemma hos målsägaren, att hemtjänsten har stulit ifrån målsägaren eller att någon stulit pengar från målsägarens konto. Bedragarna har i huvudsak riktat in sig på kvinnor som är mellan 80-103 år och de flesta brotten har skett kvällstid. Gärningsmännen har i de senaste ärendena haft på sig en gul jacka med texten polis på och även uppvisat en falsk polislegitimation.

– Att någon utger sig för att vara polis är mycket allvarligt. Vi ska stå för trygghet och det är viktigt att man kan lita på sin polis, säger Jarl Holmström.

Brotten är fördelade över hela regionen enligt nedan:

Karta över södra Sverige

Polisområde Nordvästra Skåne: 19 (1fullbordat)

Polisområde Malmö: 28 (6 fullbordade)

Polisområde Blekinge Nordöstra Skåne: 12

Polisområde Södra Skåne: 10 (2 fullbordade)

Polisområde Kalmar Kronoberg: 1 (1 fullbordat)

Relaterat innehåll 

Bedrägeri – så skyddar du dig

Gör en polisanmälan