Åtal väckt i stor narkotikahärva

En person kommer att åtalas för att ha bedrivit narkotikaförsäljning i Stockholm på bred front. Försäljningen har skett med droger som kristalliserat metamfetamin (ICE) kokain, amfetamin, pulveriserat metamfetamin, ecstacy (MDMA), med mera.

Ärendet började som ett vanligt narkotikatillslag men visade sig vara betydligt mer omfattande. Polisen har utrett 25 köpare. En person är dömd och nio personer kommer att åtalas.

Det unika i ärendet är mängden av drogen kristalliserat metamfetamin, även kallat ICE. Det är en extremt potent och beroendeframkallande drog som hittills varit relativt ovanlig i Sverige. På grund av det höga priset, 1800kr-2500 kr/gram, används det i dagsläget främst av medel- och höginkomsttagare.

– Vi är bekymrade över att kristalliserat metamfetamin börjar upptäckas i Stockholm. Om drogen blir billigare och får en ökad spridning kommer vi se en ökning av beroende individer en av utredarna i ärendet. Vi hoppas på en ändring av praxis där kristalliserat metamfetamin ses som en betydligt farligare drog som därmed kan ge högre straff, säger Anette Stenström Fridlund, en av utredarna på polisområde Stockholm city.

Utredningen har letts av kammaråklagare Carl Mellberg vid Västerorts Åklagarkammare i Stockholm och har utretts av sektionen för grova brott inom polisområde Stockholm city.