Elva års fängelse för skjutning vid restaurang i Märsta

En 23-årig man dömdes nyligen till elva års fängelse för försök till mord på två personer utanför en restaurang i Märsta.

Klockan halv tre på natten lördag 28 september 2019 fick polisen larm om skottlossning vid en restaurang i Märsta i norra Stockholm. Två gäster som befunnit sig utanför restaurangen hade skottskadats och fick föras till sjukhus, den ena med livshotande skador. Inledande vittnesuppgifter pekade mot den nu dömde 23-åringen.

Mannen var tidigare dömd för olaga hot och sedan en tid portad från restaurangen. Polisens utredning visade att mannen först grälat med ordningsvakten och senare dragit vapen och skjutit så att han träffade de två personerna. Enligt utredningen fanns inga andra motiv än att personerna råkade befinna sig på restaurangen.

Rättegången hölls i Attunda tingsrätt och i början av januari dömdes mannen till elva års fängelse för försök till mord och grovt vapenbrott. Mannen har hela tiden förnekat brott, men i domen skriver rätten att det finns motsägelser i hans berättelse, olika försvårande omständigheter och teknisk bevisning som stöder vittnesuppgifterna. Bland annat fanns spår från samma typ av ammunition på hans handskar. Mannen döms även till att betala skadestånd till de båda brottsoffren.