Fängelsestraff för flera personer i kriminellt nätverk

Pixlad bild på en av de dömda.

Bild från övervakningskamera på en av de dömda. Bild: Förundersökningen

I dag kom domen mot de totalt nio personer som stått åtalade gällande vapenbrott, narkotikabrott och penningtvätt. Alla åtalade döms, varav flera av dem får fängelsestraff.

Ärendet har hanterats av Noa, Nationella operativa avdelningen, i samverkan med flera polisregioner. Det har varit ett omfattande polisarbete som ligger till grund för domen.

Av de totalt nio åtalade döms sex personer till fängelse, mellan 3-9 år. Tre av de åtalade döms till villkorlig dom och dagsböter. De dömda har till 7 februari på sig att överklaga.

Bakgrund

  • I april 2019 kunde polisen konstatera att flera av de åtalade åkt till Göteborg. Där hämtade de ett parti narkotika bestående av 62 kg Cannabis (marijuana), förpackade i 13 stycken flyttkartonger. På väg tillbaka till Stockholm stoppades ett av deras fordon i höjd med Södertälje och föraren greps. Narkotikan togs i beslag.
  • Dagen efter tog sig två av huvudmännen till Kronofogdemyndigheten i Sundbyberg för att hämta ut ett fordon de fått omhändertaget på grund av felparkering och utmätning. I samband med att bilen hämtades av huvudmännen, genomförde polisen en planerad aktion och grep dem. I ett ombyggt dolt utrymme i golvet på den uthämtade bilen anträffades cirka 21 kg amfetamin, 6 vapen och ammunition.
  • Under våren grep polisen i Värmland två norska medborgare med cirka 5 kg kokain i närheten av gränsen mellan Sverige och Norge. På förpackningsmaterialet säkrades fingeravtryck tillhörande en av huvudmännen. Polisen i Värmland har hanterat de båda norska medborgarna som köpare av partiet, och de är dömda för synnerligt grovt narkotikabrott i både tingsrätt och hovrätt. Noas Aktionsgrupp har utrett ärendet vidare med brottsrubricering synnerligt grovt narkotikabrott, och gällande säljare av narkotikan kopplat till huvudmännen som redan var häktade.
  • Under hösten gjordes ännu ett beslag av cirka 4 kg högkoncentrerat kokain på arbetsplatsen till en av de redan häktade personerna. Beslaget har kunnat kopplas till utredningen kring de båda norska medborgarna. Den utredningen har hanterats av Aktionsgruppen i region Stockholm.
  • Under hösten säkrades information i en beslagtagen mobiltelefon tillhörande en av de häktade personerna som visade på en mycket omfattande narkotikahandel under 2018 och 2019, kopplat till stora summor pengar. Noas Aktionsgrupp startade en ny utredning gällande misstanke om synnerligt grovt narkotikabrott.

Film: Så jobbar polisen mot kriminella nätverk

Polismyndigheten har tidigare skrivit om fallet i samband med att personerna åtalades, här kan du se en film i samband med detta.