Historiskt cannabisbeslag

Sommaren 2019 gjorde polisspanare i polisområde Stockholm city ett tillslag i Frihamnen efter en kort tids spaning. Beslaget bestod av drygt 370 kilo cannabis och åtalet rubriceras som synnerligen grovt narkotikabrott.

Utredningen visar på ett organiserat och snabbt förfarande vad gäller leverans av narkotikan. Inom loppet av tre timmar var 300 kilo cannabis på väg ut till distributörer. Gatuvärdet på den beslagtagna narkotikan uppgår i brukarled till cirka 37 miljoner kronor. Den oroväckande utvecklingen kring cannabis och framförallt hasch, är att på 70-talet var THC-halten mellan två och tio procent, 2010 låg den i snitt på tio procent och idag cirka 25 procent. Debatten kring att legalisera cannabis pågår, men effekterna av den förhöjda THC-halten nämns inte. (Cannabis är ett samlingsnamn för både hasch och marijuana, THC är den verksamma substansen i cannabis).

- Jag har träffat föräldrar som inte tycker det är en sådan stor sak att deras barn röker cannabis för det gjorde man själv under 70- och 80-talet. Det man inte förstår är att risken för beroenden, psykoser och andra skador är betydligt högre nu när THC-halten är så mycket starkare, säger Jörgen Jonsson, utredningsledare på polisområde Stockholm city.

Ett av polisområdets och polisregionens prioriterade uppdrag är att få bort narkotikaförsäljningen i Stockholm.

- Narkotika är en viktig inkomstkälla för de kriminella nätverken som rör sig i Stockholm och narkotikabeslag kommer på sikt att bidra till minskad kriminalitet och mindre droger på gatan. Narkotikabeslag kan också bidra till färre skjutningar och sprängningar eftersom en av orsakerna till dessa brott är konflikter om marknaden mellan de kriminella nätverken, säger polisområdeschef Erik Widstrand.

Utredningen har letts av kammaråklagare Zilla Hirsch vid City Åklagarkammare och utretts av sektionen för grova brott inom polisområde Stockholm city. Fem personer sitter häktade sedan augusti 2019, tre män och två kvinnor varav en person är underårig.