Man från södra Stockholm döms för flera fall av grova bedrägerier

En 43-årig man från Stockholm kapade 15 personers identiteter och beställde varor för miljonbelopp i deras namn. Nu har mannen dömts för flera fall av grova bedrägerier till fängelse i två år och sex månader.

Under perioden december 2018 – februari 2019 begick 43-åringen ett stort antal bedrägerier genom att kapa 15 personers identiteter. Han beställde varor i deras namn, vid totalt 95 tillfällen och till ett sammanlagt värde om drygt en miljon kronor. Varorna hämtades i merparten av fallen ut med id-kort i respektive målsägandes namn. Flertalet varor har sedan sålts vidare en på köp-och-sälj-sajt.

43-åringen utförde de grova bedrägerierna själv eller i sällskap med andra.

– Brotten har varit mycket svåra att upptäcka, men efter gripandet har vi kunnat visa att i princip samtliga gärningar har gått till på samma sätt och utefter en förutbestämd brottsplan, säger Andreas Eriksson, utredare vid Stockholmspolisens bedrägerisektion.

Allt började med ett fordonsstopp

Brottsligheten uppdagades när polisen utförde kontroll av ett fordon i ett annat ärende. I bilen satt 43-åringen och i hans ena strumpa låg ett misstänkt förfalskat körkort. Mannen greps och polisen genomförde husrannsakan i mannens bostad i södra Stockholm och ett stort antal beslag gjordes. När polisen gick igenom 43-åringens telefoner hittade man uppgifter som kunde avslöja mannens sysselsättning. Bland annat gav konversationer på en krypterad chattjänst information om uthämtning och försäljning av varor samt uppgifter om brottsoffer.

Södertörns tingsrätt dömer mannen till två år och sex månader för grovt bedrägeri genom olovlig identitetsanvändning, brukande av falsk urkund, urkundsförfalskning och häleri. Då mannen vid stunden för gripandet var villkorligt frigiven från ett fängelsestraff för grova bedrägerier så blir den sammanslagna påföljden fyra år och två månader.