Åldern stoppade inte polisdrömmen

Poliskvinna

Varken ålder eller dyslexidiagnos hindrade Pia Salming från att förverkliga sin polisdröm. "Jag har hamnat rätt", säger hon. Bild: Privat

Läsa in gymnasiet vid 46 års ålder – check, söka till polisutbildningen och bli antagen vid 49 års ålder – check. Vad blir nästa dröm att genomföra? – Att bli en riktigt bra polis, säger Pia Salming.

12 juni är ett viktigt datum för Pia Salming. Det markerar slutet på en lång räcka år av hårt slit. För att överhuvudtaget komma in på polisutbildningen var hon tvungen att läsa in hela gymnasiet. Med en dyslexidiagnos blir det gärna lite besvärligare. Men det nödvändiga beslutet innan dess var ännu större: att lägga saxen på hyllan efter 30 år som frisör.

–  Det var inte det att jag inte gillade mitt arbete som frisör. Men jag har alltid velat bli polis och drömt om det sedan jag var barn. Jag ville göra det här, jag var oerhört motiverad, säger Pia Salming.

Nu har hon jobbat som polis i drygt en månad i Nacka där hon bor. Hon lovordar både kollegor och arbetsuppgifter.

–  Jag har hamnat rätt. Ingen arbetsdag är den andra lik. Jag får hantera alltifrån ett samtal om en hund som är en inlåst i en varm bil, till att vi åker till sommarstugeområden och pratar med missbrukare.

Att prata med okända personer och bygga förtroende är något Pia Salming återkommer till.

–  Jag har hunnit uppleva skilsmässa, dödsfall i familjen, separation. Min livserfarenhet gör att jag kan ha en helt annan förståelse när jag möter människor i svåra situationer. Unga kollegor har inte det i samma utsträckning. 

Alla frisörår som innebär timslånga samtal med många olika typer av kunder har också bidragit till kommunikativa färdigheter.

–  Det var viktigt att nå fram och skapa förtroende, få kunderna att lita på mig. Det har jag jättenytta av i polisyrket.  

En fördel med att vara 50 plus i polisyrket är också den inneboende tryggheten, menar Pia Salming.

–  Jag behöver inte alltid vinna. Ibland när du hanterar människor så måste du ta ett steg tillbaka, för att en situation inte ska trappas upp. Jag kan ta ett steg tillbaka utan att min prestige blir skadad.

Att Pia Salming var omkring dubbelt så gammal som flera av sina kursare är inget som bekom henne alls. 

– På polishögskolan träffar du sådana som är lika som du själv, som vill det här lika mycket. Åldern har då ingen betydelse.

När självförtroendet ibland inte räckte till, på grund av tentaplugg och kurslitteratur som aldrig ville ta slut, fyllde de yngre kollegorna på dosen.

–  Jag har fått så mycket stöd, tips och råd. Jag är tacksam för det.

Hjälpsamma kursare i all ära, men hade det inte varit för de särskilda hjälpmedel som Pia Salming erbjöds på grund av sin dyslexi, hade hon inte klarat utbildningen, säger hon.

–  Jag fick extra skrivtid på tentorna och möjlighet att ladda ner kurslitteratur så jag kunde lyssna i stället för att läsa. Och på tentorna fick jag sitta i en sal där det inte var så många personer, vilket gjorde att jag inte blev störd.

Även om saxen ersatts av bricka och tjänstevapen, händer det att förstnämnda åker fram när uniformen är av.

– Någon gång i månaden klipper jag hår. Det är skönt att få jobba med kroppen. Några av mina kunder har jag ju haft i 30 år också.

Vad sa dessa när frisören sadlade om?

–  De är ledsna för att jag inte kan fixa deras hår, men de har varit förstående. De har pushat mig och tyckt att jag skulle passa som polis.

Vad vill du säga till den som går i samma tankar som du, som är i medelåldern och vill bli polis?

–  Gör det. All utbildning är personutveckling och du ångrar ju faktiskt sällan saker som du gör, snarare det som du inte gör. Är du äldre har du förhoppningsvis också ett bra boende, du slipper vabba och har hunnit bygga upp en stabil ekonomi. Och har du dyslexi – se till att ta reda på vad du kan få för hjälp och stöd under utbildningen.

När Pia Salming nu är i mål med sin barndomsdröm återstår en annan.

–  Jag vill bli en bra polis. Jag tittar och lär av mina kollegor. Jag jobbar för att ta till mig allt jag kan hela tiden. Du blir aldrig färdiglärd som polis, det finns alltid saker att förbättra och lära sig.