Fängelse för grovt bedrägeri mot äldre

Sex män från Malmötrakten döms för grovt bedrägeri mot äldre, för tre av männen blir påföljden fängelse. I målet döms också 25 personer för att ha hjälpt bedragarna med penningtvätt.

Två män i 30-årsåldern har haft en ledande roll i bedrägerihärvan som gått ut på att ringa upp personer över 70 år och presentera sig som banktjänstemän, poliser eller företrädare för kreditinstitut. Åtalet gäller bedrägerier mot 41 personer, från Jukkasjärvi i norr till Malmö i söder, som har uppmanats att gå in på swish för att stoppa ett pågående bedrägeri. På så vis har männen lurat till sig 700 000 kronor.

De båda männen döms till 2 år och 6 månader respektive 1 år 11 månader i fängelse. En man som haft en något mindre framträdande roll döms också till fängelse 1 år 6 månader eftersom han tidigare dömts för samma slags brott.

- Den här typen av kriminella begår väldigt många brott på kort tid. Genom dessa fängelsedomar kan vi förhindra att många fler råkar illa ut och ge dem som redan drabbats upprättelse, säger polisens utredningsledare Pontus Krüger på bedrägerisektionen i Malmö.

Ytterligar tre män döms för grovt bedrägeri i målet. Två av dem får villkorlig dom och en tredje döms till skyddstillsyn med föreskrift om särskild behandlingsplan, så kallad kontraktsvård.

Domen i Malmö tingsrätt är resultatet av polisens satsning på att komma till rätta med bedrägerier mot äldre. Utredningen mot just detta brottskluster har pågått i ett år. Efter spaningsinsats mot männen gjorde polisen i region Syd ett stort tillslag mot bedragarna på olika platser i Malmöområdet i januari.

I målet döms ytterligare 25 personer från sydvästra Skåne för att ha tagit emot pengar från de drabbade via swish. Pengarna har de sedan tagit ut i kontakter och överlämnat till bedragarna.

- Man ska aldrig ta emot pengar på sitt bankonto om man inte säkert vet var pengarna kommer ifrån. Som vi ser i denna dom, kan det leda till att man gör sig skyldig till penningtvättsbrott. Detta bör särskilt ungdomar, men även deras vårdnadshavare, ha med sig, säger Pontus Krüger.

Läs tidigare nyhet om åtalet och hur du skyddar dig mot telefonbedrägeri