Fängelsedomar efter att automatvapen påträffats i Hässelby

Fem män döms till fängelse efter att ha hanterat en automatkarbin på allmän plats. Det meddelade Solna tingsrätt i en dom igår, torsdagen den 30 juli.

I mars i år stoppades en man i 30-årsåldern av polis för misstänkt narkotikapåverkan vid Hässelby gård, i nordvästra Stockholm. Mannen ertappas då med en automatkarbin i väskan och tillhörande magasin med patroner.

Händelsen medförde att polisen inledde ett omfattande arbete för att bakspåra hur vapnet hamnat i 30-åringens händer.  Flera omfattande utredningsåtgärder inleddes och ytterligare personer kom att knytas till en vapentransaktion av automatkarbinen.  Till slut kunde fem personer åtalas för samma brott.

- Ärendet är en del av det långsiktiga arbetet mot skjutvapenvåldet och ett resultat av ett mycket gott utredningsarbete. Händelsen är unik på så sätt att fem personer nu lagförts för ett och samma vapen, säger Anders Rissel, biträdande chef i polisområde Stockholm nord.

Fyra av de fem åtalade männen dömdes till fängelse i två år och sex månader för grovt vapenbrott respektive försök till grovt vapenbrott. En av de åtalade fick en lägre påföljd, fängelse i två år för samma brott, då tingsrätten anser att han bidragit till utredningen på ett sätt som motiverar en straffrabatt.

Tingsrätten bedömde brottet som grovt då vapnet varit av särskilt farlig beskaffenhet samt att vapnet innehafts på allmän plats och i fordon på allmän plats.