Förnya dina resehandlingar i Halland nu!

Kvinna som ansöker om pass i receptionen.

Just nu finns det gott om lediga tider för den som behöver förnya sina resehandlingar. Bild: Lars Hedelin

Just nu är det färre än vanligt som ansöker om pass och nationellt id-kort i Halland. Nu uppmanar polisen dig som har kort giltighetstid kvar på dina resehandlingar att ansöka om nya nu när det inte är kö. Senare i sommar kan det se annorlunda ut.

Under våren och början av sommaren har polisen i Halland fått in betydligt färre ansökningar om pass och nationellt id-kort än vanligt. Christer Bartholdsson som är lokalpolisområdeschef i Falkenberg ser en risk med att så få förnyar sina resehandlingar just nu.
– Vi förstår så klart att det inte känns motiverat att ansöka om pass när möjligheterna att resa utomlands förändrats, men vi befarar att det kommer att bli lång kötid hos oss när resandet kommer igång igen, säger han.

Vänta på din tur utomhus

För att underlätta för dem som besöker receptionerna i Halland har det nu satts upp displayer för kösystemet som kan ses utifrån.
– För att ingen ska känna oro att inte kunna hålla avstånden i våra receptioner har besökarna nu möjlighet att hämta sin kölapp inne och sedan vänta utanför tills könumret visas, säger Christer Bartholdsson.

Kort väntetid just nu

Vanligtvis är det många som förnyar sina resehandlingar inför sommarens resor den här tiden men så är det inte i år. Just nu finns det lediga tider för ansökan inom en vecka i alla våra receptioner.
– Vi har en prognos för ungefär hur många pass och id-kort vi utfärdar under den här tiden och vi har bemannat utifrån det så nu finns det alltså gott om tider, säger Christer Bartholdsson.

Ansök om pass och id-kort nu

Christer Bartholdsson uppmanar alla som behöver förnya sina resehandlingar att göra det nu när köerna inte är så långa.
– Just nu har vi sommarvikarier på plats i våra receptioner och vi gör vårt bästa för att det inte ska vara trångt i lokalerna. Om reserestriktionerna ändras ser vi framför oss att det tyvärr kan bli längre kötider igen.

65 000 resehandlingar på ett år i Halland

Polisen i Halland tar emot sammanlagt cirka 65 000 ansökningar om resehandlingar varje år. Hittills i år har polisen tagit emot 25 585 ansökningar. Samma siffra förra året var 34 593. De allra flesta som söker pass och nationellt id-kort i Halland är hemmahörande i någon kommun i Halland.

Christer Bartholdsson uppmanar alla som har kort giltighet på sina resehandlingar att gå in på polisen.se och boka en tid för ansökan.
– Nu i sommar har vi fler medarbetare i våra receptioner för att möta behovet från hallänningarna därför är det bra om du som ändå behöver förnya ditt pass gör det nu, säger han.

Här kan du läsa mer om hur du ansöker och boka din tid.