Handla säkert på nätet och skydda dig mot bedrägerier

Kreditkort

Kreditkort Bild: Kreditkort

Här får du några tips på vad du kan tänka på för att minimera risken för kortbedrägerier.

Det är viktigt att tänka på att spärra kortet för utomlandshandel. Detta för att minimera att ditt kort används vid olovliga inköp. Genom att spärra kortet för utomlandsköp alternativt öppna kortet när du själv genomför ett inköp och sedan vara noga med att stänga ned tjänsten så minskar risken för att kortet används för andra inköp än dina egna.

Om du handlar något på annons bör du säkerställa att varan faktiskt finns och gärna använda dig av de säkerhetssystem som erbjuds. Om du exempelvis handlar på siten Blocket så finns mallar som du med fördel kan använda.

Här kommer några tips att tänka på innan du shoppar.

  • Om det är möjligt skaffa ett särskilt konto för internethandel eller använd internet- och geospärr på dina bankkort om din bank erbjuder det.
  • Kolla upp vilka kontaktuppgifter som finns till webbutiken och vilka betalningssätt de erbjuder. Exempelvis så finns 3D-secure och Verified by Visa som är säkrare betallösningar för kort. Fakturaköp kan vara ett alternativ.
  • Kontrollera webbutiken genom att till exempel söka efter omdöme på nätet. Hur rimliga är deras erbjudanden? Om webbutikens erbjudanden verkar orimliga i jämförelse med andra företag bör du avstå från att handla där.

Läs mer: Kortbedrägeri – skydda dig