Mopedburen ungdom skapar problem i Skellefteå

Senaste tiden har vi haft problem med mopedburen ungdom i Skellefteå. Ungdomar triggar varandra att göra våghalsiga körningar och i synnerhet verkar detta hända när väktare eller polis är i närheten.

På kvällen 30 juni uppehöll sig ett 10-tal ungdomar vid Biltema i Skellefteå. När de såg oss i en polisbil körde de i klunga så nära polisbilen de kunde och kastade vid två tillfällen fyllda PET-flaskor mot en polisbil. Vad syftet är med detta är svårt att veta men uppfattningen är att man vill provocera fram ett efterföljande. Som polis är det alltid svåra avväganden om ett efterföljande av en moped är proportionerligt utifrån lägesbild och omgivning. Vi upplever ett eskalerande risktagande och ett farligt trafikbeteende som måste upphöra. 

Vi är oroliga för är att det i närtid kommer att ske trafikolyckor med mopeder inblandade om detta fortsätter. Det finns också risk för att tredje part ska drabbas då mopedåkarna och deras beteenden kan försvåra en utryckning.

Vi uppmanar därför föräldrar som har mopedburna undgomar att, för allas säkerhet, ta ett samtal om dels hur man beter sig i trafiken men även kontrollera huruvida mopeden är laglig eller ej.

Polisen i Skellefteå