Polisen i Halland arbetar förebyggande

Polisbil på gata i Falkenberg

Bild: Lars Hedelin

Sommaren är vanligtvis en intensiv tid för polisen i Halland med flera evenemang och större händelser. I år ser det annorlunda ut på grund av pandemin. Trots inställda evenemang arbetar polisen aktivt för att skapa trygghet i sommarhalland.

Inställda evenemang och konserter gör att polisen får planera om och tänka nytt. Även inställda evenemang som Wheels and Wings kan locka besökare till Falkenbergs kommun.
– Vår erfarenhet från orter där liknande evenemang ställts in är att det kan samlas många intresserade trots att det inte finns ett planerat program, säger Christer Bartholdsson som är lokalpolisområdeschef i Falkenberg.

Ny situation för polisen

Vanligtvis är Wheels and Wings och den cruising som blivit tradition den största insatsen för polisen i Halland under sommaren. Att planera för ett inställt evenemang är en helt ny situation för polisen.
– Vi är vana vid att vända och vrida för att klara sommarplaneringen i Halland men den här sommaren med inställda evenemang och en pandemi som gör att människor inte ska samlas kräver mer flexibilitet än vanligt, säger Christer Bartholdsson.

Förhindra folksamlingar

I de centrala delarna av Falkenberg är det enligt lokal ordningsföreskrift förbjudet att dricka alkohol på vissa platser. Poliserna har bland annat möjlighet att direktförverka alkohol. Men nu in pandemin gäller det också att hålla avstånd.
– Det är inte främst kring bilentusiasterna det kan bli stökigt utan att det kommer många för att titta på bilarna. Vi vill undvika att det samlas många människor på samma ställe och kommer därför att arbeta offensivt och kommunikativt för att skapa så stor trygghet och säkerhet som möjligt.
– Bland annat kommer vi att arbeta synligt med nykterhets- och fordonskontroller och eftersom det inte finns några tillstånd för arrangemang kommer vi också att arbeta aktivt för att inte stora grupper av människor ska samlas i centrum, säger Christer Bartholdsson.

Samverkan med Falkenbergs kommun

Polisens planerar sina insatser i nära samverkan med Falkenbergs kommun. Målet är att förebygga brott och minska ordningsstörningar. Många av de tusentals personer som kommer till Wheels and Wings varje år har troligvis bokat sitt boende redan förra året. Därför förväntas fler besökare till Falkenberg kommande helg.
– Vi har valt att arbeta förebyggande med att stänga av platser där vet att många brukar samlas, planerat in extra städning och kommer ha personal ute som kan hjälpa besökare tillrätta. Vi hoppas att de som kommer hit passar på att göra utflykter utanför centrala Falkenberg och upptäcka allt som finns runt om i vår kommun och i Halland, säger Fredrik Jansson, vd på Destination Falkenberg.

Bilträffar, bad, camping och midsommar