Polisen och Falkenbergs kommun är förberedda inför helgen

Inställda evenemang gör att polisen och kommunen får planera om och tänka nytt. Wheels and Wings som skulle genomförts i helgen är inställt men trots det förväntar polisen och kommunen att fler besökare än vanligt kommer till Falkenberg denna helg.

Trots att Wheels and Wings är inställt arbetar polisen och kommunen aktivt för att skapa trygghet, ordning och säkerhet under kommande helg.
– Vår erfarenhet från orter där liknande evenemang ställts in är att det kan samlas många intresserade trots att det inte finns ett planerat program, säger Christer Bartholdsson som är lokalpolisområdeschef i Falkenberg.

Polisen och Falkenbergs kommun samverkar

Polisens planerar sina insatser i nära samverkan med Falkenbergs kommun. Målet är att förebygga brott och minska ordningsstörningar. Många av de tusentals personer som kommer till Wheels and Wings varje år har troligvis bokat sitt boende redan förra året. Därför väntas fler besökare än vanligt till Falkenberg kommande helg.
– Vi har valt att arbeta förebyggande med att stänga av platser där vi vet att många brukar samlas, planerat in extra städning och kommer att ha personal ute som kan hjälpa besökare tillrätta. Vi hoppas att de som kommer hit passar på att göra utflykter utanför centrala Falkenberg och upptäcka allt som finns runt om i vår kommun och i Halland, säger Fredrik Jansson, vd på Destination Falkenberg.

Ny situation för polisen

Vanligtvis är Wheels and Wings och den cruising som blivit tradition den största insatsen för polisen i Halland under sommaren. Att planera för ett inställt evenemang är en helt ny situation för polisen.
– Vi är vana vid att vända och vrida för att klara sommarplaneringen i Halland men den här sommaren med inställda evenemang och en pandemi som gör att människor inte ska samlas kräver mer flexibilitet än vanligt, säger Christer Bartholdsson.

Förhindra folksamlingar

I de centrala delarna av Falkenberg är det enligt lokal ordningsföreskrift förbjudet att dricka alkohol på vissa platser. Poliserna har bland annat möjlighet att direktförverka alkohol. Men nu in pandemin gäller det också att hålla avstånd.
– Det är inte främst kring bilentusiasterna det kan bli stökigt utan att det kommer många för att titta på bilarna. Vi vill undvika att det samlas många människor på samma ställe och kommer därför att arbeta offensivt och kommunikativt för att skapa så stor trygghet och säkerhet som möjligt.
– Bland annat kommer vi att arbeta synligt med nykterhets- och fordonskontroller och eftersom det inte finns några tillstånd för arrangemang kommer vi också att arbeta aktivt för att inte stora grupper av människor ska samlas i centrum, säger Christer Bartholdsson.

För att förebygga trängsel och folksamlingar är dessa platser avstängda under helgen

  • Parkeringarna vid Stortorget och Falkhallen är avstängda följande tider:
    17-18 juli kl. 18.00–04.00 och 18-19 juli kl. 18.00–04.00
  • Nygatan är avstängd mellan Sandgatan och Torggatan följande tider:
    17-18 juli kl. 18.00–04.00 och 18-19 juli kl. 18.00–04.00

Den som parkerat före klockan 18.00 kan köra ut även då gatan är avstängd.