Med anledning av tidigare problem med utskrifter kan försändelser från Polismyndigheten bli fördröjda.

Skärpta straff i hovrätten för narkotikabrott

Tidigare i våras åtalades elva personer vid Göteborgs tingsrätt i ett omfattande narkotika- och penningtvättsärende. Merparten fick fleråriga fängelsestraff. Sju av domarna överklagades och nu har hovrätten skärpt straffen för ett antal av de inblandade.

Tre huvudmän i Malmö organiserade transporter av narkotika mellan olika städer i landet, bland annat till Göteborg. I september förra året går en transport från Malmö på väg till Uppsala. Polisen hade sedan tidigare satt in spaningsresurser och kunde gripa tre personer vid det aktuella tillfället.

– Detta var bara en av flera transporter med samma modus. Det har varit ett bra spanings- och utredningsarbete och vi grep totalt elva personer i ärendet, säger Pether Lundin, gruppchef på spaningssektionen i polisområde Storgöteborg.

Tidigare frikända blir straffade

I maj stod elva män åtalade vid Göteborgs tingsrätt huvudsakligen misstänkta för narkotikabrott och grovt penningtvättbrott. Sex av dem dömdes till fleråriga fängelsestraff. Det längsta straffet blev sju års fängelse. Tre dömdes till skyddstillsyn. Två av de åtalade gick fria. Sju av domarna överklagades till hovrätten, som nu skärper straffen för ett antal av de inblandade. Hovrätten dömer också de två tidigare frikända personerna i ärendet.

– Vi kunde stärka bevisningen mot två av personerna. Med hovrättens dom är nu samtliga elva dömda. Narkotika är en av grundbultarna i den organiserade brottsligheten och det är glädjande att hovrätten nu också skärper straffen, säger Pether Lundin.

Allvarlig brottslighet

Två personer får skärpta straff. Bland annat döms nu en av ledarfigurerna, som fick sju års fängelse i tingsrätten, till åtta års fängelse för grovt narkotikabrott i hovrätten. En person får sitt straff sänkt med åtta månader. Två av de inblandade drog tillbaka sina överklagande under processens gång. De två personer som frigavs i tingsrätten döms i hovrätten till fängelse i fyra år respektive fyra år och sex månader för grovt narkotikabrott.

– Hovrättens dom återspeglar allvaret i den här typen av brott. Det känns bra att det blev skärpta straff, säger kammaråklagare Lena Medelius.