Är A-traktorn egentligen en bil?

Bild på en A-traktor, förare och poliser

Vi ser en stor ökning av antalet A-traktorer i Jämtland. Vi ser också att alltför många går betydligt fortare än de lagstadgade 30 km/tim. Här får du som ägare och förare lite mer information om vad som gäller för en A-traktor.

Om du äger en A-traktor och står registrerad på den så ansvarar du för att fordonet är i föreskrivet skick. Du ansvarar även för på vilket sätt som fordonet brukas.

Det är vanligt att A-traktorn står skriven på den ena föräldern men brukas av en son eller dotter i familjen. Den som kör fordonet måste inneha ett mopedkörkot/ AM-körkort och vara minst 15 år.

En A-traktor får högst föras fram i 30 km/h. Om den konstruktiva hastigheten överstiger den tillåtna hastigheten så är det den person som står som ägare av fordonet som blir misstänkt för tillåtande av olovlig körning. Framförs en A-traktor vars konstruktiva hastighet är ändrad, och föraren endast har AM- behörighet, så kan denne bli misstänkt för olovlig körning.

Föraren riskerar att dömas för olovlig körning med böter och spärrtid på körkortet samt indraget körkortstillstånd. Vid misstanke om brott så kan även en A-traktor tas i beslag för vidare utredning.

Är olyckan framme kan det dessutom bli problem med försäkringen för en ändrad A-traktor som därmed är en oregistrerad bil.

Men främst handlar det om din och andras säkerhet. Polisens uppgift är att minska antalet dödade och skadade i trafiken.

Mer information finns här

Du som kör A-traktor, tänk på:

  • Att inte köra fortare än maxhastighet 30 km/h
  • Skylt om långsamtgående fordon ska sitta baktill.
  • Använd bälte. Det kan rädda liv, även i låga hastigheter.
  • Tonade rutor är olagligt och ger dålig sikt.
  • Om du har passagerare får de inte skymma sikten eller utgöra fara på annat sätt.
  • Du får inte använda mobiltelefon när du kör
  • Att köra trimmat är olagligt och straffbart. Dessutom gäller inte försäkringen
    och du kan få problem att få körkort i framtiden.