Åldringsbedragare frihetsberövade

Två män som misstänks för flera åldringsbedrägerier (vishing) anhölls under onsdagen i Malmö efter en insats av polisen i region Syd.

De båda männen som är anhållna är en 27-årig man som är misstänkt för grovt bedrägeri i fyra fall samt två försök till grovt bedrägeri och en 44-årig man som misstänks för tre grova bedrägerier samt ett försök till grovt bedrägeri.

Bedrägerierna har genomförts genom att bedragarna ringt upp äldre personer runt om i landet och påstått sig komma från Wasa kredit angående ett beviljat lån. Bedragaren förmår under telefonsamtalen de drabbade äldre personerna att lämna ut svarskoder från sina bankdosor eller lämna ut uppgifter om sina bank-ID. Detta gör att bedragarna kan logga in på de drabbades internetbanker och genomföra penningtransaktioner.

Bedrägerierna som de båda männen är misstänkta för har genomförts mot äldre personer i Glimåkra, Abbekås, Brantevik, Gävle och Rottne. Brottsvinsterna är på sammanlagt cirka 285 000 kronor.

De båda anhållna männen misstänks ingå i ett brottsnätverk som genomför bedrägerier genom att påstå sig komma från Wasa kredit och det finns cirka 400 polisanmälningar med detta brottsmodus där bedragarna lurat till sig cirka 2 miljoner kronor från äldre personer det senaste året i Sverige.

- Vishing-bedragarna lurar äldre personer på sammanlagt väldigt stora belopp runt om i landet. Vi har den senaste tiden gjorts insatser i Malmöområdet mot flera brottsgrupperingar som sysslar med denna brottstyp och frihetsberövat många misstänkta, berättar polisens utredningsledare Pontus Krüger vid bedrägerisektionen i polisregion Syd.

- Bedrägerierna är så omfattande att de kan beskrivas i vissa fall som rent industriella, bedragarna ringer runt till äldre från morgon till kväll alla dagar i vecka. Polisen jobbar intensivt för att kunna slå ut så många brottsgrupperingar som möjligt säger Pontus Krüger.

Förundersökningsledare är kammaråklagare Christoffer Östlind, Malmö som kommer begära de båda misstänkta häktade.

Eventuella frågor från media besvaras av polisens utredningsledare Pontus Krüger som nås via polisens växel 114 14.