Beslut om rörlig kamerabevakning i centrala Göteborg

Polisens UAS (Unmanned Aerial System)

Bild: Minna Ridderstolpe

Med hjälp av polisens UAS (drönare) kommer delar av centrala Göteborg nu att kamerabevakas. Syftet är att öka tryggheten och att förebygga och lösa brott.

Polisen har beslutat om utökad användning av kamerabevakning i luften med hjälp av UAS (Unmanned Aerial System) i centrala Göteborg. Kamerabevakningen begränsas dock till polisinsatser vid sport- och musikevenemang, insatser mot narkotika, insatser mot personrån och så kallade helginsatser. Vid dessa tillfällen anses bevakningsintresset vara större än integritetsintresset.

– Kamerabevakningen är ett effektivt komplement till andra polisiära åtgärder. Men behovet av bevakning måste vägas noga mot integritetsintresset. Nu har vi fattat beslut om att kontinuerligt använda UAS vid vissa tider, platser och situationer i centrala Göteborg. Vi bedömer att det finns skäl för det och tror det kommer att hjälpa oss att bekämpa brottslighet och att öka tryggheten för allmänheten, säger Erik Nord, polisområdeschef i Storgöteborg.

För att begränsa integritetsintrånget för allmänheten ska som regel bevakningen ske på sådant avstånd att enskilda personer inte kan identifieras. Endast när det finns skäl – till exempel vid brott – kan operatören zooma in kameran för att kunna identifiera en misstänkt eller säkra bevis. 

– Kamerabevakning med UAS är ett oerhört effektivt sätt att upptäcka pågående brott och ordningsstörningar och att söka efter misstänkta när ett brott har skett. Dessutom kan materialet bli ett viktigt bevis när vi ska utreda misstänkt brottslighet, säger Kim Kanefur i lokalpolisområde Göteborg city.

Beslutet om rörlig kamerabevakning med UAS gäller till och med 31 maj 2021.