En häktad för delaktighet i sprängningar i nordvästra Stockholm

En person har onsdagen den 17 juni häktats för anstiftan till allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott vid två tillfällen i Kista och Husby i januari i år.

– Vi har jobbat hårt för komma framåt i utredningen. Det är av oerhörd vikt att arbeta för att lagföra gärningspersoner i denna typ av brott som skapar stor otrygghet i samhället, säger Mattias Andersson, kommenderingschef i den särskilda händelsen som lett arbetet i region Stockholm.

Brottsmisstanken är att den misstänkte har anstiftat andra att genomföra två sprängningar på Sorögatan och Tönsbergsgatan i Husby/Kista den 21 januari 2020. De två sprängningarna orsakade omfattande materiell skada på framför allt de två adresserna samt vissa personskador.

Bakgrunden till sprängningarna misstänks vara ett utpressningsförsök riktat mot personer med kopplingar till de två adresserna. Den misstänkte är sedan tidigare häktad för bland annat delaktighet i detta utpressningsförsök.

– Ett omfattande utredningsarbete från polisens sida har lett fram till att en misstänkt har häktats för delaktighet i sprängningarna. Utredningsarbete kommer att fortgå och åtal ska i nuläget enligt tingsrättens beslut väckas om en månad, säger kammaråklagare Carl Mellberg, Västerorts åklagarkammare i Stockholm.