Fällande dom för narkotikaförsäljning på nätet

En man i Södermanland har fällts av Norrköpings tingsrätt för bland annat grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott. Brottet har kunnat beläggas efter ett gediget utredningsarbete där flera delar av Polismyndigheten och andra myndigheter varit involverade

Det var i maj 2019 som ärendet hamnade på bordet hos aktionsgruppsektionen i region Öst som en del i den myndighetsgemensamma satsningen mot organiserad brottslighet. En man kunde misstänkas för grov brottslighet och nu skulle det beläggas hur.

- Det här var en man som levde ett till synes relativt vanligt familjeliv utanför Strängnäs men som hade små inkomster i förhållande till sina utgifter och tillgångar. Med hjälp av spaning, hemliga tvångsmedel och utredningsarbete så fattades misstankar om att mannen sålde narkotika och dopningsmedel på Flugsvamp 3.0, säger Patrik Sjögren, utredningsledare för aktionsgruppssektionen.

Under perioden maj till oktober 2019 hade gruppen koll på mannen och personer i hans närhet. Han är tidigare dömd för grova narkotika- och dopningsbrott och vid spaning kunde det konstateras att mannen ofta företog resor till Stockholm där han hade kortare möten med andra kriminellt belastade personer. Utredningen visar också hur mannen försåg två män med förpackningsutrustning till de narkotikaklassade varor som såldes på Flugsvamp 3.0. Försäljningen var omfattande och väl organiserad.

- Genom samarbete med nationella operativa avdelningen och medarbetare på IT-forensiska avdelningen så har en del av mannens krypterade kommunikation kartlagts vilket gjort att vi fått en bild av hur han instruerat de medmisstänkta att skicka beställningar som gjorts på hans säljprofil på Flugsvamp 3.0, säger Patrik Sjögren. 

Bra samverkan

Mannen kunde gripas den 22 oktober och har sedan dess suttit frihetsberövad i väntan på rättegång. Efter att han greps så har flera säljprofiler som han haft koppling till stängts ner. Utredningen skedde genom ett löpande samarbete mellan flera olika funktioner inom Polismyndigheten. Utöver aktionsgruppernas inblandning i region Öst och på nationella operativa avdelningen så hade även medarbetare på underrättelse, IT-forensik och gränspolisen vid Skavsta viktiga roller för att leda utredningen i hamn.

Eftersom ärendet är en del i den myndighetsgemensamma satsningen mot organiserad brottslighet har flera andra myndigheter hjälpt till i arbetet, framförallt Ekobrottsmyndigheten.

- Just att vi haft ett bra samverkan har varit en viktig faktor för oss i aktionsgruppen. Det har gjort att vi hela tiden på ett smidigt sätt kunnat använda oss av vår och andra myndigheters samlade kompetens, säger Patrik Sjögren.

Domarna

Domarna i ärendet som beskrivits har kommit i Norrköpings tingsrätt, mål nr:B 1759-19.

  • Man född -68. Dömd för tre grova narkotikabrott, tre grova dopningsbrott, ett grovt vapenbrott och ett vapenbrott. Påföljd fängelse 4 år.
  • Man född -92. Dömd för grovt narkotikabrott och narkotikabrott. Påföljd fängelse 2 år och 6 månader.
  • Man född -85. Dömd för grovt narkotikabrott och dopningsbrott. Påföljd fängelse 2 år.
  • Man född -90. Dömd för dopningsbrott. Frikänns från misstanke om penningtvätt. Påföljd samhällstjänst 75 timmar.

Talesperson

De medier som är intresserade av intervjuer om polisens utredning i ärendet kan kontakta utredningsledare Patrik Sjögren på Polisregion Östs aktionsgruppsektion.
Han finns tillgänglig fredag eftermiddag 26 juni klockan 13.00-15.00. Telefon 010-566 62 42.