Förstärkt lokal polisinsats på Hisingen efter gängrelaterat mord

Förstärkt lokal polisinsats på Hisingen.

Förstärkt lokal polisinsats på Hisingen. Bild: Anna Hammarbäck

På Hisingens gator och torg har invånarna kunnat se fler fotpatruller, ridande poliser, trafikpoliser och hundförare de senaste veckorna. Skälet till insatsen är en aktiv gängkonflikt och en ökad hotbild.

Syftet med den omfattande polisinsatsen är att förebygga ett upptrappat våld efter det gängrelaterade mordet på Lars Kaggsgatan för drygt två veckor sedan. Mordet hade en direkt koppling till den pågående gängkonflikten på Hisingen.

– Vi vill att invånarna på Hisingen ska kunna känna sig trygga i sin vardag, samtidigt som vi vill förebygga nya brottsaktioner, säger Jörgen Thorén, lokalpolisområdeschef på Hisingen. 

– Forskning visar att riskerna för nya aktioner är störst de närmaste två veckorna efter ett våldsdåd. Därför har vi haft en förstärkt närvaro på Hisingen efter mordet på Lars Kaggsgatan i Nordost. Nu kommer vi att återgå till en annan typ av verksamhet, men fortfarande med högt tryck mot brottsaktiva.

Teknikutvecklingen ger nya verktyg i polisarbetet. Till exempel har drönare använts, för övervakning och insamling av bevismaterial. Lokalpolisområde Hisingen har också arbetat i bred samverkan – specialistkompetenser har lyfts in, som till exempel trafikpoliser, hundförare och ridande poliser.

– Vår strategi är att attackera brottsligheten på flera fronter, både på kort och på lång sikt – därför jobbar vi intensivt, med alla våra verktyg. Vi riktar in arbetet mot särskilda geografiska områden som vi ser att tongivande kriminella har kopplingar till och vi arbetar för att gripa och lagföra personer i alla delar av brottskedjan.

Ökad polisnärvaro på kända platser

Totalt har polisinsatsen genomfört 424 stycken så kallade hot spots, det vill säga polisnärvaro på platser där kriminella aktiviteter vanligtvis förekommer. Södra och norra Biskopsgården är hemvist för olika gängkonstellationer. Narkotikaförsäljning förekommer på alla tre torgen, där det också finns en rekryteringsbas som består av 15-16-åringar.

– I Bisopsgården finns en aktiv konflikt, med en hög sannolikhet för våldsdåd, berättar Mikael Folkesson, gruppchef i lokalpolisområde Hisingen. Det både säljs och förvaras narkotika i de här miljöerna. Därför skapar vi ett tryck mot de kriminella nätverken här – de kommer inte att få verka ostört.

Att fler poliser finns i omgivningarna tas emot väl av allmänheten.

– Många möter oss med väldigt positiva reaktioner, säger Mikael Folkesson. Trots allt är 99,5 % av de som bor här vanliga människor, som vill ha lugn och ro.

Kontaktperson: Jörgen Thorén, lokalpolisområdeschef Hisingen

Resultat av polisinsatsen på Hisingen

Antal hotspots:
- 424 st

Frihetsberövanden:
- Anhållna 9 st
- Häktade 3 st

Narkotikabeslag:
- Sammanlagt 4,5 kg av olika narkotikapreparat (kokain, Ecstasy, hasch m m).
- 1 444 st övriga narkotikaklassade tabletter

Kontanter:
- 255 500 kr

Vapen:
- 2 pistoler
- 3 softairguns och handgranat
- 1 anordning för pistolbygge

Övriga beslag:
- 4 Rolexklockor