Har du kvar drömmen om att bli polis?

Polis på cykel

Louise jobbade inom service- och administrationsbranschen innan hon sadlade om till polis. Bild: Susanne Andersson

Louise jobbar idag som områdespolis. Hon valde att karriärväxla till polisyrket när hon var 40 år.

Vad jobbade du med innan du blev polis?
– Inom service och administration, inom hotellbranschen som receptionist samt även på ekonomiavdelningen, sedan på ett dataföretag som receptionist och därefter som kursadministratör på Karolinska institutet.

Varför valde du byta karriär mitt i livet?
– Jag visste att jag ville jobba med administration, människor och gärna utomhus. Det kom upp en tjänst på polishögskolan som kursadministratör och jag sökte den. Vid intervjun presenterade de polisutbildningen och jag kände att det är ju polis jag vill bli! Först tänkte jag vad synd att jag kom på det så sent i karriären men ringde och frågade om jag var för gammal för att söka till polisutbildningen och svaret jag fick var att de inte hade någon övre gräns, utan jag kunde söka. Sagt och gjort så började jag polisutbildningen när jag var 40 år.

Hade du några tveksamheter om polisyrket?
– Ja, lite mötet med samhällets baksida jag hade inte riktigt sett så mycket av det under min uppväxt eller i de andra jobben jag haft. Hur skulle jag tåla se olika hemska saker, som barn som lider och liknande. Jag tänkte kommer jag ta med det hem och kan man släppa det. 

Hur blev det?
– Det är nyttigt och lärorikt att se alla delar av samhällets sidor. Vi har väldigt bra möjligheter till avlastningssamtal när vi varit på svåra och jobbiga ärenden. Så de flesta händelser har jag kunnat släppa taget om när jag kommit hem.

Du var 39 år när du sökte till polisutbildningen, hur upplevde du antagningsprocessen?
– Jag har alltid gillat springa och cykla och hålla mig igång så jag kände mig inte orolig för de fysiska testerna. Jag upplevde inte testerna som oöverstigliga utan har man hyfsad kondition och styrka skall man klara det. När det gällde den psykologiska prövningen så kände jag mig trygg i mig själv då jag varit på ett x antal intervjuer tidigare.

Hur var det att gå från fast inkomst till studentekonomi?
– Jag fick rätta mig, jag jobbade varannan helg på hotell. Jag tog studielån. Jag fick en utbildningsplats i Umeå och fick flytta till dit. Jag umgicks med andra studenter som hade samma ekonomiska förutsättningar, jag tror det hade varit svårare om jag hade varit kvar i Stockholm. Det gick bra, det var ju under en begränsad period.

Hur har din tidigare arbetserfarenhet kommit till nytta i polisyrket?
– Problemlösning, när man står i en hotellreception ska man kunna lösa problem snabbt och detsamma gäller som polis. Jag är serviceinriktad och jag gillar att hjälpa andra. Sedan har jag språkkunskaper i italienska, franska och tyska.

Vad är din drivkraft?
– Det är att hjälpa andra människor och omväxlingen, jag kommer till jobbet och det är ett blankt blad vad kommer hända under passet. Alla människorna jag träffar. En dag får jag cykelpatrullera, en annan dag åker vi fyra kollegor i en buss. Ordning och reda gillar jag också, det driver mig.