Husrannsakan gav oväntat resultat

En del av det narkotikabeslag som gjordes på plats

En del av det narkotikabeslag som gjordes på plats. Bild: Polisen

En man i 60-årsåldern åtalades för narkotikabrott under våren. När han släpptes fri i väntan på rättegång fortsatte han med sin narkotikahandel och då slog poliserna Marie och Tommy till.

Under hösten 2019 arbetade Katrineholmspolisen med ett intressant narkotikaärende. Föremålet för utredningen var en man som var väl känd av polisen, i narkotikasammanhang, sedan många år.

Ärendet startade en sen kväll i augusti när Eskilstuna- och Katrineholmspolisen genomförde en husrannsakan hos mannen och hittade totalt 161 gram amfetamin. Mannen greps och anhölls men släpptes fri i väntan på rättegång. 

Under utredningen samlade utredarna in mängder av relevant och användbar information. Den informationen skulle visa sig bli mycket värdefull en dag i februari när utredarna Marie och Tommy tog bilen till orten där mannen bor. Mannen var då fortfarande ute i väntan på rättegången.

– Den här mannen var väl känd av oss sedan tidigare i narkotikasammanhang. När vi var på orten bestämde vi oss för att göra en kontroll vid hans adress och vi såg att det var en hel del trafik med bilar som kom, gjorde ett kort stopp och sedan åkte igen, berättar utredaren Marie.

Marie och Tommy pratade ihop sig och bestämde sig för att åka fram till adressen och knacka på hos mannen. När patrullen kom in i trapphuset mötte de mannen som, tvärt emot sitt vanliga beteende, snabbt blev väldigt aggressiv och dum.

– Hans beteende ihop med den lukten av cannabis/marijuana i trapphuset gjorde att vi på plats fattade beslut om att mannen var skäligen misstänkt för narkotikabrott genom bruk och mannen skulle tas med på kroppsbesiktning. Vi fattade också beslut om att genomföra en husrannsakan i bostaden, säger Marie.

– När vi gick in i lägenheten blev det lite tumult och han var väldigt aggressiv. Förutom mannen var det flera personer i lägenheten. 

Ingripandet slutade med att mannen belades med handfängsel och situationen lugnade sig något. 

För att genomföra husrannsakan anslöt en hundpatrull som tränats för att söka efter narkotika och ganska snart markerade hunden på en påse gömd i ett prång i trapphuset. Påsen innehöll en större mängd narkotika. Narkotikan togs i beslag och skickades för analys.

Analyserna hos NFC visade att beslaget bestod av totalt 1 393,5 gram amfetamin samt 105 gram cannabis vilket gav rubriceringen grovt narkotikabrott.

– Eftersom det blev grovt narkotikabrott så skulle vi inte utreda det själva utan och ärendet lämnades över till grova brott, säger Marie.

– För oss, för mig och Tommy, så började det här caset med en ren chansning. Den chansningen visade sig bli väldigt, väldigt lyckad. Vi är ju båda poliser och tycker att det är väldigt roligt att jobba ute. Känslan när det blev ett så här stort är ju ren och skär glädje, det är sällan man bara kliver på så här mycket narkotika.

Arbetet mot narkotika är prioriterat inom LPO Katrineholm och ett av de medborgarlöften man arbetar med. Marie berömmer såväl kollegor som FU-ledare och chefer som varit inblandade i ärendet.

– Det vi hade att jobba med var egentligen de uppgifter vi fått till oss under utredningen hösten innan. Det är fördelen med att jobba som utredare – du får väldigt mycket överskottsinformation. Ärendet har dessutom lett fram till ytterligare en utredning och åtal om grovt narkotikabrott på en annan adress, säger Marie.

Mannen, som är i 60-årsåldern, dömdes i Nyköpings tingsrätt till fängelse i totalt 4 år och 9 månader. Domen överklagades till hovrätten och påföljden ändrades till totalt 3 år och 10 månader. Hovrättens dom har vunnit laga kraft den 26 juni.