Med anledning av tidigare problem med utskrifter kan försändelser från Polismyndigheten bli fördröjda.

Information från Polisen inför skolavslutningar och studenten

Det börjar bli varmt och skönt ute och skolavslutningarna och studenten närmar sig med stormsteg. I vanliga fall tillfällen för firande efter genomförd skolgång men i år är omständigheterna lite speciella på grund av Corona.

2021-01-12: Observera att texten kan vara inaktuell. För uppdaterad information kring allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, läs mer här: Det här gäller för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar

Vi förstår att det är många som har funderingar om vad som egentligen gäller och hur Polisen kommer att jobba. Här får du mer information om det.

Samverkan

Polisen har samma grunduppdrag även i denna extraordinära situation och vi samverkar främst med kommunerna och skolorna inför och under studenten. Vi jobbar för att studentfirandet ska bli så trevligt och tryggt som möjligt under rådande förhållanden. Flera organisationer kommer att vara ute med olika kompetenser och arbeta på platser där ungdomar och andra samlas.

Förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med mer än 50 personer

Polisen kan upplösa allmänna sammankomster och offentliga tillställningar som bryter mot de tillfälliga begränsningar som utfärdats för att minska smittspridningen av Corona.

Polisen kan även agera mot folksamlingar som inte omfattas av förbudet om max 50 personer vid allvarliga störningar av den allmänna ordningen och säkerheten. Då kan polisen begränsa tillträde till vissa platser.

Studentfiranden

De flesta arrangemang kring studenten och skolavslutningar, till exempel studentutspring, mösspåtagning, champagnefrukost, picknick, bedöms inte ha karaktären av en offentlig tillställning. Arrangemangen omfattas därmed inte av förordningen om förbud mot att hålla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 personer.

Spontanta folksamlingar i parker/offentliga miljöer bedöms heller inte i normalfallet vara en offentlig tillställning. I dessa situationer kommer polisen att finnas närvarande och arbeta med våra ordinarie arbetsuppgifter som ordningshållning, beivrande av brott, omhändertaganden av berusade personer, förverkande av alkohol med mera.

Vi kommer föra dialog med de som befinner sig på en sådan plats och vid behov informera om Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om att bland annat hålla avstånd.

Allas ansvar

Vi förväntar oss att arrangörer och allmänheten fortsätter att följa de begränsningar som utfärdats, även vid skolavslutning och student. Vi har förståelse för att firandet inte blir riktigt som vanligt eller som alla hade förväntat sig. Polisen uppmanar alla att ta ett individuellt och gemensamt ansvar för att undvika att samlas i stora grupper.

Särskilt till dig som förälder – ta samtalet med din ungdom innan istället för efter!

http://www.polisen.se hittar du mer information som du kan ha nytta av.

Polisen önskar alla en trevlig, om än något annorlunda, skolavslutning och student!

Polismyndigheten, Polisområde Jämtland