Nya uppgifter om sprängningen på Ådalagatan

 • De materiella skadorna blev mycket omfattande.
  De materiella skadorna blev mycket omfattande.
 • Den lådcykel som användes för att få sprängladdningen på plats. Den stals i Norrköping den 25 mars 2019.
  Den lådcykel som användes för att få sprängladdningen på plats. Cykeln stals i Norrköping den 25 mars 2019.
 • Den 19 augusti exploderade en stulen moped i polisens beslagsförråd.
  Den 19 augusti exploderade en stulen moped i polisens beslagsförråd.
 • Den hjälm som slängdes när mopeden dumpades natten till 30 maj.
  Den hjälm som slängdes när den stulna mopeden dumpades natten till den 30 maj.
1/4

Det har gått ett år sedan sprängningen på Ådalagatan i Linköping den 7 juni. Det var en de kraftigaste explosioner som har inträffat i Sverige och den orsakade mycket omfattande materiella skador, men mirakulöst nog blev ingen människa allvarligt skadad.

Polisen har arbetat hårt med utredningen men än så länge har ingen kunnat knytas till brottet. Brottsrubriceringen är grov allmänfarlig ödeläggelse.

Nu släpper utredningsledaren John Skoog nya uppgifter om ärendet i ett avsnitt från Polispodden Öst, som publicerades i dag (2/6). Ett av spåren är en mobiltelefon som troligen användes för att aktivera sprängladdningen.
– Vi vet att ett telefonnummer tog emot ett sms samtidigt som explosionen. Vi har analyserat telefontrafiken i området runt Ådalagatan vid den här tiden. Telefonen köptes på Ica Maxi i Norrköping den 6 juni, säger John Skoog i Polispodden Öst.

Ytterligare en telefon köptes vid samma tillfälle på Ica Maxi, och samma dag köptes ett oregistrerat kontantkort i en videobutik på Kungsgatan i Norrköping. Ytterligare tre oregistrerade kontantkort aktiverades på kvällen den 6 juni och natten till den 7 juni, som polisen tror har använts i samband med brottet. Telefonnumren har inte använts efter sprängningen.

Kraftigare sprängladdning
John Skoog berättar också i podden att sprängladdningen var ännu kraftigare än vad tidigare analyser har gjort gällande, och att motivet har klarnat något. Mellan 20 och 30 kg dynamit användes och polisens uppfattning är att explosionen var riktad mot en man som bodde på Ådalagatan.

– Vi har naturligtvis pratat med den här personen och hållit förhör. Han uppger själv att han inte tror att händelsen är riktad mot honom. Till saken hör att personer i den kriminella miljön inte vill berätta att de har blivit utsatta för brott för att det anses vara en svaghet eller sårbarhet. Vi vill trycka på att det är avgörande för många ärenden att den som blivit utsatt för brott kontaktar polisen och samarbetar med polisen och berättar det som den vet om händelsen, säger Skoog.

Hör mer i Polispodden Öst. Finns där poddar finns.

iPhone Podcaster
Spotify
Acast
Podbean

Polisen vill ha in tips

Polisen har genomfört en mycket omfattande utredning, men önskar allmänhetens hjälp i några delar. Den som har information bör ringa 114 14 eller använda tipsformuläret på polisen.se.

Stöld av lådcykel och inbrott i bil. Vid 04-tiden den 25 mars 2019 stals den lådcykel som användes för att placera sprängladdningen på Ådalagatan. Ett tidningsbud från Svensk hemleverans kom ut från en fastighet på Vikbolandsgatan i Norrköping och då var cykeln borta, en Cargobike. Strax efter, vid 05-tiden, såg ett vittne en man göra inbrott i en bil som stod vid Vikbolandsgatan 3, mannen försvann sedan på en lådcykel. Signalement på mannen: 30-40-årsåldern, cirka 185 cm lång, ljus hy, smal kroppsbyggnad, svarta kläder, en svart väska typ handväska i läder, en svart mössa med texten ”SNOW” på. Har du sett mannen? Eller har du sett cykeln efter stölden?

Köp av mobiltelefoner och kontantkort. Två mobiltelefoner köptes på Ica Maxi den 6 juni mellan kl 16 och 17. Samma dag vid 17-tiden köptes ett kontantkort på Kungsvideo, Kungsgatan i Norrköping. Det kontantkortet och ytterligare tre kontantkort aktiverades på kvällen den 6 juni och natten till 7 juni. Numren har varit aktiva fram till sprängningen kl 9 den 7 juni, men har inte använts efter det. Vet du något om köpet av mobiltelefoner eller kontantkort?

Stöld av moped. Den 26 maj 2019, mellan kl 12 och 15.30, stals en moped vid Ryds allé i Linköping. Natten mellan 29 och 30 maj fick en polispatrull syn på mopeden och körde efter. Vid korsningen Gripgatan / Skepparegatan i Linköping lämnade föraren mopeden och sprang från platsen. Föraren slängde ifrån sig en hjälm i samband med detta. Polisen önskar information om vem som har använt hjälmen. Mopeden var lastad med 10-15 kg dynamit, vilket upptäcktes när ägaren skulle hämta ut mopeden från polisens beslagsförråd den 19 augusti. Vid Nationella bombskyddets arbete med att hantera sprängladdningen inträffade en explosion som totalförstörde polisens beslagsförråd. Har du information om stölden av mopeden? Vem som har använt hjälmen?