Omfattande åtal mot åldringsbedragare

Ett stort antal personer åtalas under tisdagen vid Malmö tingsrätt för delaktighet i bedrägerier mot äldre personer runt om i Sverige. Bedragarna åtalas misstänkta för att lurat äldre på sammanlagt cirka 700 000 kronor.

Polisen i region Syd gjorde ett större tillslag mot bedragarna vid en samlad aktion på olika platser i Malmöområdet i januari efter spaningsinsatser mot de misstänkta. 70-talet poliser deltog i tillslaget.

Efter omfattande utredningsåtgärder åtalas sex män, varav fyra sitter häktade, för grova bedrägerier eller försök till grovt bedrägeri i sammanlagt 37 fall. De åtalade är män i 25 - 35-årsåldern från Malmöområdet.

31 så kallade penningmålvakter, ungdomar i 20-årsåldern från Malmö- och Staffantorpsområdet, åtalas för penningtvättbrott efter att tagit emot pengar från bedragarna på swish som man tagit ut i kontanter och överlämnat till bedragarna.

Den yngste penningmålvakten som avslöjats i utredningen är 12 år gammal och hen åtalas inte på grund av sin låga ålder. Sociala myndigheter har informerats om 12-åringens misstänkta brott.

Bedragarna i denna utredning har ringt upp de drabbade åldringarna, som är i 75- till 80-årsåldern, och presenterat sig som banktjänstemän eller företrädare för kreditinstitut. Gärningsmännen har även påstått sig vara poliser. Bedragarna har lurat de drabbade oftast genom att säga att målsäganden har tagit ett lån vilket de nekat till. Bedragaren har då förklarat för målsäganden att de blivit utsatta för ett bedrägeri. För att stoppa utbetalningen måste målsägande i swish-appen skriva in ett nummer och skriva "STOPP" i meddelanderutan för att stoppa låneutbetalningen. I själva verket har målsäganden själv swishat pengar till en penningmålvakt vilket de insett först efteråt.

Bedragarna misstänks vara inblandade i 100-tals bedrägerier mot äldre varav de nu åtalas för delaktighet i 37 grova bedrägerier eller försök till grova bedrägerier.

De äldre som drabbats i denna utredning (åtal) är från:
Borås, Halmstad, Helsingborg, Hudviksvall, Hästveda, Jukkasjärvi, Järfälla, Jävrebyn, Kalmar, Katrineholm, Kristianstad, Lidköping, Ljungbyhed, Ludvika, Luleå, Malmö, Mörlunda, Nora, Nässjö, Ronneby, Södertälje, Uddevalla, Umeå, Uppsala, Vaxholm och Örebro.

- När vi utreder den här typen av brott hittar vi ofta kopplingar till grov organiserad brottslighet. Det är jätteviktigt att vi kan slå ut de här brottsklustren förklarar polisens utredningsledare Pontus Krüger på bedrägerisektionen i Malmö.

Polisen i region Syd har det senaste åren slagit till mot åtta olika brottskluster med kriminella som gjort väldigt många olika sorters åldringsbedrägerier där man lurat åldringar på mångmiljonbelopp.

- Trots alla insatser vi gör fortlöpande mot åldringsbedragare och brottsförebyggande insatser omsätter åldringsbedrägerierna cirka 6 - 8 miljoner kronor per månad i landet fortfarande. Det är många kriminella som genomför åldringsbedrägerier och det är angeläget att bekämpa denna brottstyp berättar Pontus Krüger.

Förundersökningsledare är kammaråklagare Pia Björnsson i Malmö.

Frågor från media besvaras av polisens utredningsledare Pontus Krüger, 010-561 40 19.

Så här skyddar du dig mot telefonbedrägerier:

  • Använd aldrig din bankdosa eller mobila bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig. Ingen seriös aktör skulle be dig om detta per telefon.
  • Lämna aldrig ut koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Koderna är nycklar till dina besparingar/pengar.
  • Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara nära släkting eller från banken, polisen, företag osv.
  • Telefonbedragare gör efter ett första samtal också hembesök för att försöka lura till sig bankkort med koder samt värdeföremål - öppna inte dörren när okända ringer på - ring polisen direkt på 112.
  • Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information om dig på nätet för att lura dig.
  • Använd inte swish på uppmaning av någon okänd.
  • Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid direkt via telefon 114 14 och ta stöd av människor i din närhet.