Rikspolischefen kommenterar händelserna i Stockholm 3 juni

Med anledning av gårdagens händelser i centrala Stockholm kommenterar rikspolischef Anders Thornberg hur polisen förbereder sig för att hantera större folksamlingar under kommande dagar.

– Demonstrationsrätten är en stark rättighet i samhället. Samtidigt ska polisen se till att deltagare följer de bestämmelser som finns, så smittspridningen inte tar fart i samhället. Vi är under rådande läge skyldiga att upplösa allmänna sammankomster med fler än 50 deltagare, säger rikspolischef Anders Thornberg.

Under de kommande dagarna planeras demonstrationer i flera större svenska städer. Polisen planerar nu för denna situation och har en tät dialog med de som är arrangörer och planerar allmänna sammankomster. Målsättningen är att de ska kunna genomföras på ett säkert sätt och i enlighet med de bestämmelser som just nu gäller för bland annat demonstrationer.

– Vi förstår att många känner ett stort engagemang i denna fråga. För svensk polis är det självklart att stå upp för alla människors lika värde. Vi har ett aktivt likabehandlingsarbete och arbetar sedan många år tillbaka med särskilda taktiker i våra möten med allmänheten. Det bygger på kommunikation och dialog. Att använda fysiska åtgärder är den yttersta åtgärden, säger rikspolischef Anders Thornberg.