Rimfrost gav bra resultat i polisregion Mitt

Catarina Bowall, kommenderingschef operation Rimfrost och Carin Götblad, regionpolischef Mitt.

Catarina Bowall, kommenderingschef operation Rimfrost och Carin Götblad, regionpolischef Mitt. Bild: Sebastian Lindberg/Polisen

Polisens arbete mot dödligt våld genom skjutningar och sprängningar i den kriminella miljön fortsätter, nu med ökade erfarenheter efter operation Rimfrost.

Sedan början av mars har 119 individer frihetsberövats varav 20 i dagsläget är häktade. Det har genomförts 179 husrannsakningar och en större mängd illegala vapen, sprängämnen och narkotika har beslagtagits. Dessutom beslag av kontanter i mångmiljonklassen.

– Med hjälp av den nationella särskilda händelsen operation Rimfrost har vi resursförstärkt och utvecklat våra arbetsmetoder i främst Uppsala. Som regionpolischef är jag mycket stolt över det goda resultatet vi har skapat under dessa 10 veckor i syfte att trycka tillbaka den grova våldsbrottsligheten, säger Carin Götblad, regionpolischef Mitt.

När den särskilda händelsen nu avslutas tar polisen i region Mitt med sig de erfarenheter som gjorts in i det fortsatta arbetet med ett än mer offensivt arbetssätt gentemot de fokuspersoner av grovt kriminella med stort våldskapital som identifierats under operation Rimfrost.

– I och med Rimfrost har vi lyft blicken och tack vare förstärkningen har vi kunnat arbeta smartare och metodiskt tillsammans. Vi har haft stort fokus på att arbeta trygghetsskapande med hög närvaro i utsatta områden och på platser där brott förekommit. Vi har gått igenom alla dryga 200 fokuspersoner i regionen och hämtat in till förhör och gjort husrannsakningar med gott resultat. Vid särskilda insatser har det gjorts stora beslag av narkotika, pengar, vapen och sprängmedel, säger Catarina Bowall, kommenderingschef operation Rimfrost.

– Arbetet i Rimfrost har även skett i samarbete med bland annat Kronofogden, Tullen och kommunens socialtjänst med gemensamma insatser och gott resultat. Det är oerhört viktigt att övriga samhället möter upp med en ökad ambition att stoppa den grova och organiserade brottsligheten, säger Carin Götblad.

– Rimfrost har varit en kick-start för att bekämpa skjutvapenvåldet, sprängningar och den grova brottsligheten i vår region. Det vi har byggt upp nu i region Mitt kommer vi inte att släppa. Vi kommer att fortsätta arbetet med en gemensam plan i hela regionen och i samverkan med andra aktörer. Tillsammans kommer vi att arbeta smart, effektivt och uthålligt, säger Catarina Bowall.

– Resurser har effekt. De fantastiskt engagerade och positiva medarbetare vi erhållit från övriga landet under Rimfrost har såklart haft stor betydelse. Nu har de lämnat vår region, men på måndag får vi 37 nya poliser till region Mitt och det är mycket välkommet. Arbetet mot det grova våldet kommer att fortsätta med oförändrad styrka, avslutar Carin Götblad.

Uppdatering 2020-06-15

Efter pressträffen i fredags har polisen jobbat vidare med övergången från Rimfrost till det fortsatta arbetet med att bekämpa den grova brottsligheten. Under helgen greps och anhölls åtta personer efter en misstänkt skottlossning i Gottsunda/Valsätra. Förundersökningen leds av åklagare.

Resultat Rimfrost i polisregion Mitt

Antal frihetsberövade: 127 stycken
Anhållna: 109 stycken
Häktade: 26 stycken
Antal husrannsakningar: 187 stycken
Beslag vapen: 23 stycken
Beslag sprängmedel: 9 stycken
Beslag narkotika: 48,3 kg                                                     
Beslag kontanter: Mångmiljonbelopp
Beslag värde: 1 135 000 kronor (bilar, klockor)