Romansbedrägerier – hur undviker du att drabbas

I filmen informerar polisen om hur romansbedrägerier kan gå till, och hur du kan undvika att drabbas.

Romansbedrägerier drabbar brottsoffer både ekonomiskt och känslomässigt. Många gånger rör det sig om stora summor pengar.

Romansbedrägerier kan gå till så att du inleder en vänskaplig relation via sociala medier med en person som utger sig för att vara något de inte är, t.ex. kirurg eller sjökapten. Relationen pågår över tid och fördjupas, men det sker dock ingen träff. Efter en tid kommer personen att be om pengar. Det kan ske på olika sätt; de kan uppge att en transaktion har gått fel, att det är strömavbrott i det land som de befinner sig i eller att de befinner sig i sjönöd.

Bedragarna riktar många gånger in sig på ensamma människor som har förlorat sin make eller maka. De läser dödsannonser och kontaktar personer utifrån det.

Som brottsoffer drabbas man både ekonomiskt och känslomässigt. Det man trodde var en relation var i själva verket en lögn. Detta kan bidra till ett stort mörkertal i denna typ av brott.

Kontaktperson för media:

Mikael Ahrtzing, utredare vid bedrägericentrum i polisregion Nord, tel. 010-56 801 31. Finns tillgänglig för frågor fram till tisdag den 30 juni kl. 16.00.