Tonåring inför rätta för knivöverfall

Knivfodral

19-åringens dna fanns på knivfodralet som låg kvar på brottsplatsen. Bild: Polisen

Teknisk och digital bevisning står i centrum när en 19-årig man nu ställs inför rätta. Åtalet gäller mordförsöket vid Lindholmsallén i Göteborg för snart sju månader sedan.

Det var lördagsnatten till den 8 december förra året som en kvinna i 30-årsåldern plötsligt attackerades med kniv vid Lindholmsallén på Hisingen i Göteborg. Den okände gärningsmannen överföll henne bakifrån, höll fast henne med ena armen samtidigt som han stack kniven i hennes kropp upprepade gånger.

– Det var en våldsam attack som lika gärna kunnat sluta i ett mord. Kvinnan fick minst 20 olika stick- och skärskador varav åtminstone en var direkt livshotande, säger Annika Johansson, utredningsledare vid sektionen för grova brott i Storgöteborg.

Dna säkrades på knivfodral

Kniven har inte återfunnits men ett knivfodral hittades på brottsplatsen med dna från en okänd gärningsman. Den första sökningen i polisens dna-register blev dock resultatlös. Gärningsmannen fanns inte i polisens databas. Först i början av februari i år blev det träff i samband med att 19-åringen dna-topsades i en annan brottsutredning i Skaraborg.

– Det blev genombrottet i det här spaningsärendet. I det läget hade vi inte lyckats identifiera gärningsmannen trots stora ansträngningar. Nu kunde vi utreda den misstänktes rörelser vid tiden för brottet och klarlägga händelseförloppet. Åtalet bygger på en omfattande brottsutredning där tekniska och digitala bevis står i centrum, säger Annika Johansson.

Köpte kläder två dagar innan mordförsöket

Förutom dna-träffen har 19-åringen kunnat knytas till brottsplatsen genom telefonpositionering. Kontouppgifter visar också att han två dagar före överfallet köpt kläder som överensstämmer med gärningsmannens klädsel enligt vittnens uppgifter och övervakningsfilmer. Vid samma tidpunkt hade den misstänkte telefonkontakt med en kompis medan denne inhandlade två moraknivar – av samma typ som användes vid mordförsöket. Dessutom har polisen säkrat chatkonversationer och andra digitala spår som åberopas som bevisning.

Den misstänkte 19-åringen förnekar brott. Rättegången i Göteborgs tingsrätt startar i morgon den 1 juli.