Så utforskar du fjällen säkert i sommar

Två personer blickar ut från ett tält på fjället.

Tältning vid Storulvån i de jämtländska fjällen. Bild: Urban Isberg

Under sommarmånaderna väljer allt fler att utforska de svenska fjällen. Många vandrar medan andra väljer att cykla. Gemensamt för alla är att det finns säkerhetsaspekter och råd som man tjänar på att ta del av.

I hela den svenska fjällkedjan har fjällräddningsinsatser fördelat sig enligt nedan de senaste åren.

Efterforskning och räddning av försvunna (LSO 4:1p1) 1 januari-31 maj:

2018 2019 2020
60 42 29

Räddning med anledning av olycka eller sjukdom (LSO 4:1p2) 1 januari-31 maj:

2018 2019 2020
121 123 120

Anledningar till att man haft behov av fjällräddning kan vara allt från allergiska reaktioner av getingstick, sjukdom som feber eller matförgiftning, stukning av fötter och benbrott, till att man gått vilse eller överraskats av dåligt väder.

Corona och fjällvandring

– Med anledning av reserekommendationer som råder, kopplat till corona och Covid-19, är det troligt att det blir en ökning av fjällturismen i sommar. I och med det kan fler personer behöva omfattas av fjällräddning, säger Mattias Wiklund, chef Räddningstjänstgruppen, Polisregion Nord.

Har corona och Covid-19 någon påverkan på mig som vandrar i fjällen? Kanske inte i samband med själva vandringen men beakta risken för smittspridning under resan till och från fjällen samt om du övernattar på en fjällstation eller nyttjar någon av fjällstugorna.

– Du ska självklart vara symptomfri när du ger dig ut på fjället. Om du insjuknar och behöver fjällräddning belastas både den resurs som undsätter dig och den lokala sjukvården, säger Mattias Wiklund.

Tips för njutbar och säker fjällvistelse

Rickard Svedjesten är fjällräddare i Jämtland och tillika ordförande i SVEFRO, Svenska fjällräddares riksorganisation. Rickard har jobbat som fjällräddare i 30 år och har mycket stor vana av att verka i fjällmiljön. Här är hans bästa tips för en säker och njutbar vistelse i fjällen:

  • Börja med korta dagsturer så att du får känna på och utvärdera både utrustning och din fysiska förmåga
  • Vädret förändrar sig snabbt i fjällvärlden så följ lokala väderprognoser
  • Tag del av råd och rekommendationer från lokala guider om du är ovan den terräng du kommer att röra dig i
  • Det är mycket snö kvar i fjällen så var vaksam på höga flöden i vattendrag
  • Hyr en lokal guide om du tänker bestiga en glaciär

– Det viktigaste rådet i coronatider är att påbörja återvandring till ”civilisationen” så snart som möjligt om du börjar känna dig dålig. Och kontaktar du 112, var ärlig med dina symptom, det ger oss en möjlighet att förbereda oss på rätt sätt innan vi hämtar dig, säger Rickard Svedjesten.