12-åring och 14-åring rånades i södra Stockholm - två dömda

Tisdagen den 17 september 2019 rånades en 12-åring av två unga gärningsmän, tre dagar senare rånades en 14-åring. Signalementen och utförandet var slående lika. Två unga gärningsmän är nu dömda för rånen.

Det var i september med tre dagars mellanrum som rånen skedde i Sjödalsparken i Huddinge. Vid båda tillfällena var brottsoffren på väg hem från skolan och blev rånade och hotade med vapen. Nu har de båda gärningsmännen dömts till skyddstillsyn, samhällstjänst och ungdomstjänst.

Det var samma polispatrull som hanterade båda ärendena och de såg snabbt likheten av tillvägagångssättet.

När ett av brottsoffrens bankomatkort spärrades framkom information om att kortet just använts vid ett köp i en matvarubutik. Polisen fick fram bilder från en övervakningskamera och kunde på så vis identifiera gärningsmännen. Signalementen stämde väl överens med det som lämnats av brottsoffren. En av gärningsmännen hittades och greps. Efter att polisens jourpersonal skickat ut bilder till kringliggande lokalpolisområden, kunde även den andra gärningsmannen gripas. Efter en husrannsakan hittades målsägandenas ägodelar, tillsammans med ett flertal andra bevis.

– Vi hade tre dygn av riktigt fint samarbete inom polisen, med andra myndigheter och andra samhällsaktörer som gjorde att vi kunde gripa gärningsmännen. Jag hoppas att vårt polisarbete ger dessa särskilt utsatt brottsoffer en viss upprättelse, säger Kristin Henriksson, polis på utredningsjouren i polisområde Stockholm syd.