15 personer åtalas i Danmark efter internationellt samarbete

De åtalade misstänks ha smugglat nio ton kokain till Sverige och Danmark. Insatsen mot nätverket har letts av dansk polis, i samarbete med flera europeiska länder, däribland Sverige.

Insatsen mot nätverket, som misstänks ha smugglat nio ton kokain avsett för såväl den danska som den svenska marknaden, inleddes av dansk polis under hösten 2018. Efter informationsutbyte mellan dansk och svensk polis inleddes en förundersökning även i Sverige gällande synnerligen grovt narkotikabrott och synnerligen grov narkotikasmuggling mot ett antal personer som misstänktes ingå i ett större narkotikanätverk med två grenar, en i Danmark och en i Sverige. Nätverket verkade i både Malmö och Köpenhamn och hade en huvudman i varje land.

I juni förra året genomfördes en gemensam insats med tillslag i båda länderna och ett tiotal personer, däribland den svenske huvudmannen, kunde då gripas av polisen i Sverige. Ett trettiotal personer frihetsberövades också i Danmark.

-  Det här är resultatet av ett effektivt samarbete över landsgränserna, men också ett mycket välfungerande samarbete mellan polisen och Åklagarmyndigheten i Sverige. Genom att arbeta tillsammans har ett stort narkotikanätverk kunnat slås ut, säger Stefan Steiner, spaningsledare vid utredningsenheten i region Syd.

Utöver åtalet för omfattande smuggling och handel med kokain misstänks flera av personerna för brott mot vapenlagen. En av de åtalade är svensk medborgare.  

Kontakt
Kammaråklagare Peter Ståhl vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet är tillgänglig för media i dag kl. 16-17 på 010-562 58 96.