Aktiva stöldligor i Västmanland – polisen behöver din hjälp

Polisen i Västmanland misstänker att en eller flera internationella konstellationer är brottsaktiva i länet. Brotten, som främst begås i Västerås, liknar de som tidigare har begåtts av internationella stöldligor.

Den här typen av brottslighet har i länet varit relativt låg i början på året men nu syns en ökad aktivitet. Bland annat genomfördes flera bildelsstölder på Vallby i Västerås natten mot onsdag 13 maj. De bilar som utsattes för stölderna är av märkena BMW, Skoda och Mercedes Benz. Tidigare samma dag hade några av adresserna haft besök av oseriösa hantverkare, något som polisen tror kan ha ett samband.

Utmärkande för brottsligorna är att de rör sig i stora områden och kan därför ena dagen befinna sig i Västerås för att nästa dag begå nya brott i en annan stad flera mil bort. Brotten de inriktar sig mot är främst fordonsrelaterade brott, bostadsinbrott, metallstölder, stölder från byggarbetsplatser (bland annat verktyg), GPS-utrustning till entreprenadmaskiner och traktorer samt båtmotorstölder.

Att stöldligorna verkar röra sig i olika områden på dagtid och erbjuda hantverkstjänster är av stort intresse för polisen. Om det inkommer larm eller tips om vart personerna befinner sig kan polisen lättare kartlägga vem eller vilka det är som begår brotten.

En annan framgångsfaktor i polisens kartläggning av ligorna är att få in tips och iakttagelser från allmänheten, exempelvis vilka områden de rör sig i, vilka fordon de använder eller vart de bor. Uppgifterna har tidigare visat sig leda till så kallade ankarplatser där ligorna uppehåller sig och gömmer stöldgods.

Ring 112 vid akuta tips. För tips som inte är akuta kan du ringa 114 14 eller tipsa via polisen.se.