Brott mot äldre – bedragare ringer först

På flera håll i Stockholms län förekommer just nu bedragare som lurar till sig kreditkort eller tar sig in i lägenheten för att stjäla pengar eller värdesaker.

För att komma in i bostaden har bedragarna utgett sig för att vara fastighetsvärdar, från hemtjänsten eller att man ska kolla så elementen fungerar.

Andra gånger har bedragarna sagt att de kommer från polisen eller banken för att komma åt kreditkort och koder. Ett tillvägagångssätt är att bedragarna ringer till personen först och säger att de behöver hämta kreditkort och kod för att kontrollera att kortet är säkert.

Om du får besök från någon som utger sig för att komma från banken, polisen, bostadsvärd, hemtjänsten eller liknande är det viktigt att du kontrollerar deras legitimation innan du släpper in personen. Det ska vara en legitimation som är utställd på aktuellt företag och där namn och foto finns med.  

För att vara helt säker kan du själv ringa det företag eller liknande som personerna säger att de kommer ifrån. Låt personen vänta kvar utanför dörren, stäng och lås medan du tar reda på ett telefonnummer till aktuellt företag.

Lämna aldrig från dig kreditkort eller kod. Polisen eller banken skulle aldrig fråga efter den informationen.

Läs mer om hur du skyddar dig mot stölder eller bedrägerier i bostaden.