Kränkningar mot barn och ungdomar på nätet

Under den senaste veckan har det aktualiserats att personer har begått kränkningar mot pojkar och flickor på nätet genom att ha lagt upp namngivna nakenbilder på dem på en sluten sida på webben. Inbjudan till sidan har skickats till barn och ungdomar med uppmaning att de i sin tur kan skicka in namngivna nakenbilder på antingen sig själva eller annan för att få tillgång till de andra bilderna, vilket också har gjorts.

Detta har främst uppmärksammats i Västernorrland, men kan lika bra inträffa i andra regioner.

Brotten som kan bli aktuella för den här typen av händelse är barnpornografibrott, olaga integritetsintrång, utnyttjande av barn för sexuell posering m.m.

Som vuxen, förälder eller vårdnadshavare, behöver vi alla ta ett ansvar för att se vad våra barn och ungdomar gör på nätet. Viktigt att ha med sig är att ens barn och ungdom dels kan vara ett offer men också en gärningsperson eller möjliggörare.

 

Att tänka på:

  • Bilder som skickas från dator eller telefon är okontrollerbara. Tänk till innan du skickar iväg eller laddar upp en bild.
  • Gå aldrig med på att fotograferas naken, oavsett hur mycket du litar på en person/pojkvän/flickvän o.s.v.
  • Var noggrann med att skydda känslig information.
  • Ditt agerande när du kränker en person genom att t ex ladda upp en nakenbild på denne, kan få konsekvenser du inte kunnat föreställa dig.
  • Tänk efter innan du kränker en människas integritet.

Kontaktuppgifter till media: 

Annica Odelind, 070-312 35 18

Kommunpolis Lokalpolisområde Medelpad

 

Mikael Ahrtzing, 072-588 66 09

Regionalt IT-brottcenter Polisen Region Nord