Misstänkt våldtäktsman i Fittja hittad efter tio år – tack vare topsning

I april greps en 41-årig man misstänkt för misshandel. Mannen topsades i samband med gripandet och hans DNA har nu fått en träff på en grov våldtäkt daterad september 2010.

Det var i början av september 2010 som polisen kallades till en plats i Fittja där en kvinna vaknat upp och var förvirrad. Hon uppgav att hon varit på en restaurang på Södermalm och misstänkte att hon där blivit drogad, bortförd och våldtagen. Kvinnan mindes en färd i en bil. Kvinnan fördes till sjukhus för undersökning och säkring av spår.

När en man greps i april i år misstänkt för misshandel topsades han och provet skickades till nationell forensisk centrum, NFC. Provsvaret visade att mannens DNA gav en träff och överensstämde med de spår som säkrades vid våldtäkten 2010.

Det är av största vikt för polisen att topsa misstänkta när möjlighet finns, för att kunna klara upp brott. Även om det ibland tar väldigt lång tid, så blir det fler och fler spår som lagras hos nationell forensisk centrum för senare träff, säger Daniel Söderman, polis i lokalpolisområde Botkyrka.