Nu har rånligan fått sin dom

Hisingspolisen har utrett en rånliga som riktat in sig på ungdomar. Idag dömdes sex tonåringar av Göteborgs tingsrätt. Övervakningsfilmer och vittnesmål var avgörande bevisning.

Rånligans offer var andra ungdomar – det yngsta brottsoffret var en pojke på 13 år. Nu har sex av åtta tilltalade fällts för olika inblandning i fyra fullbordade rån och ett rånförsök. De dömda är alla tonåringar födda mellan 2001 och 2003.

– Målsägarna har stått upp och vittnat om vad de varit med om. Därigenom har de fått viss upprättelse för de integritetskränkande brott de blivit utsatta för. Jag är i huvudsak nöjd med domen, säger kammaråklagare Thomas Willén.

Komplex utredning

Efter en rånvåg mot ungdomar på Hisingen våren 2019 hämtades sju unga misstänkta in och anhölls. Det blev starten på en mycket omfattande och komplex brottsutredning. Under utredningens gång kunde ytterligare två ouppklarade personrån knytas till konstellationen. Fem av de sju som anhölls inledningsvis ställdes inför rätta tillsammans med ytterligare tre ungdomar som tillhör samma bekantskapskrets.

– Det har varit ett komplext ärende med många misstänkta som vi lyckats identifiera och knyta till varandra genom övervakningsfilmer och vittnesmål, säger utredningsledaren Jonas Håkansson vid Hisingspolisen.

Ungdomsrånen tvärdog

Direkt efter att de sju misstänkta frihetsberövades våren 2019 märkte polisen en markant förändring.

– Det blev en tydligt signalvärde och anmälningarna om ungdomsrån bara tvärdog här på Hisingen. Sedan dess har vi inte alls haft samma omfattning av liknande brottslighet, säger Håkansson.