Med anledning av tidigare problem med utskrifter kan försändelser från Polismyndigheten bli fördröjda.

Polisområdeschef Lennart Leijon går i pension efter 42 år som polis

Polisområdeschef Lennart Leijon går i pension efter 42 år som polis. Nu lämnar han över ansvaret till Malena Grann som blir ny chef för polisområde Jönköping från och med den 1 juni.

Polisområdeschef Lennart Leijon går i pension efter 42 år som polis. Nu lämnar han över ansvaret till Malena Grann som blir ny chef för polisområde Jönköping från och med den 1 juni. Bild: Polisen

På fredag lämnar polisområdeschef Lennart Leijon in sin uniform. Nu väntar en tid som pensionär. – Det är med blandade känslor som jag lämnar verksamheten. Jag har alltid varit stolt över att vara en del av polisen, säger Lennart.

Den 15 maj gör Lennart Leijon sin sista dag som polisområdeschef i polisområde Jönköping. Efter 42 år inom polisen går han nu i pension. Lennart tillträdde tjänsten som polisområdeschef i slutet av 2017. Han har lång erfarenhet av polisverksamhet och kom till Jönköping 2012, då han rekryterades som biträdande operativ chef i dåvarande länsmyndigheten och blev sedan kanslichef i den nya organisationen.

När och var började ditt yrkesliv som polis?

Jag klev in på polisskolan på Sörentorp, Ulriksdal, den 8 maj 1978. Därefter var jag placerad under mina första år som polis i Stockholm.

Du har varit inom flera verksamhetsområden inom polisen – kan du nämna några?

Jag började på Norrmalmspolisen i Stockholm och sedan följde några år i Stockholm City. Så småningom provade jag på både piketen, sambandscentralen och sjöpolisen innan jag flyttade hemåt till ordningsavdelningen i Skövde efter nio år.

I Skövde fick jag min första tjänst som yttre befäl. Och 2002 blev jag kommissarie och biträdande enhetschef vilket idag motsvarar biträdande lokalpolisområdeschef. Efter några år som enhetschef och biträdande PO-chef kom jag till Polismyndigheten i Jönköpings län i februari 2012. Då som biträdande operativ chef. Vid omorganisationen blev jag kanslichef och min nuvarande tjänst som chef för polisområdet fick jag i slutet av 2017.

Vad har polisyrket haft för betydelse för dig?

Att vara polis – är mer än bara ett yrke för mig. Det är mer som en identitet. Jag har aldrig funderat på att söka mig till andra yrken och har alltid varit stolt över att vara en del av polisen.

Under dina senaste yrkesverksamma år har vi haft förmånen att ha dig som chef för polisområde Jönköping – vad kännetecknar verksamheten i polisområdet?

Polisområde Jönköping har en väl fungerande polisverksamhet där grunden lades före omorganisationen. Det finns ett driv och en vilja att skapa trygghet för invånarna i Jönköpings län.

Avslutningsvis – vad är det första du kommer göra nu när du får styra din egen tid?

Ja, det är många projekt som står på paus i sommarstugan. Sedan har jag tre döttrar och förnärvarande tre barnbarn som jag gärna tillbringar min tid med. Och möjligen får jag lite tid över till att spela golf.