Risken att utsättas för gromning ökar

När barn och unga tillbringar mer tid online på grund av coronakrisen ökar också risken att utsättas för sexuella övergrepp på nätet, även kallat gromning. Det stundande sommarlovet kan också innebära en risk då fler tillbringar mycket tid på nätet.

Gromning innebär att någon tar kontakt med barn under 15 år för att där och då, eller längre fram, begå sexövergrepp. Kontakten sker ofta på ett chattforum eller via appar som unga använder.

– Nätet är en naturlig mötesplats. Men förövare är tyvärr experter på att söka efter offer där, till exempel i sociala medier, säger Birgitta Dellenhed, chef för regionalt it-brottscentrum vid polisen i region Väst.

Kunskapsnivån i vuxenvärlden behöver höjas, menar hon. 

– Fler vuxna måste våga ställa frågor till sina barn om vilka kontakter de har på nätet, säger Birgitta Dellenhed. 

Förundersökningsledaren Andrea Norell och utredaren Therése Hahne vid Stockholmspolisen, som jobbar med internetrelaterade sexbrott mot barn, är inne på samma spår:

– Ta reda på vilka sidor som barnen använder. Vad använder de för chatt- och spelsidor? Som förälder kan man skaffa dessa appar och se hur de fungerar, kanske kan man stänga av en chattfunktion, säger Andrea Norell.

Misstänker man att ett barn blivit kontaktad av en vuxen i sexuella syften på nätet är det av största vikt att göra en polisanmälan så fort som möjligt.

I Polispodden Stockholm kan du höra mer om hur polisen jobbar mot gromning och du får också fler råd om hur du skyddar dina barn på nätet. 

Lyssna på podden:

Polisens arbete mot internetrelaterade sexualbrott mot barn

(Går även lyssna på i appar för poddar. Sök på Polispodden Stockholm)