Äldre par utsatt för grovt bedrägeri

Ett par i Jönköpings kommun har blivit lurat på pengar av personer som sade sig representera polisen och en bank. Polisen vill varna allmänheten för denna typ av bedrägerier.

Bedrägeriet började med att paret blev uppringt av en man som utgav sig för att ringa från en bank. Mannen sa att en bankomat i området hade blivit skimmad och att de nu kontaktade kunder för att försöka spåra eventuella uttag som skett genom stulna kortuppgifter. Paret bekräftade att de hade gjort uttag från en bankomat i området i närtid.

Mannen uppgav också att en kollega skulle komma förbi och hämta deras kort så att de kunde få nya innan helgen. De fick också besked att deras kort hade spärrats. En man kom strax efter hem till paret och hämtade korten. Ytterligare en person ringde senare och presenterade sig som polis, och att polisen nu hade fått korten från banken.

Under samtalen fick männen vissa uppgifter om bankkorten, och vid en senare kontroll visade det sig att minst 25 000 kronor hade stulits från paret.
Polisen har inlett en förundersökning om grovt bedrägeri och föregivande av allmän ställning. Ett arbete pågår för att försöka spåra de som har gjort detta.

Polisen vill uppmana allmänheten att aldrig lämna ut uppgifter om bankkort eller konton, och inte heller logga in på sitt bank-id eller sin bankdosa, på någon annans uppmaning. Denna typ av bedragare är ofta mycket övertygande och kan låta pålitliga, och ibland även hotfulla, men varken banker eller poliser arbetar på detta sätt. Kräv legitimation eller be att få ringa tillbaka på ett nummer till banken som du själv känner till sedan tidigare.

Den som har äldre anhöriga bör prata med dem om denna typ av bedrägerier.